Zweden gaan voor tachtig ton
| 12:01 | Truckstar Redactie

Zweden gaan voor tachtig ton

In Zweden start vanaf 1 februari een test met combinaties van 32,5 meter en 80 ton GVW.

Het begrip LZV krijgt hiermee een extra dimensie. De Zweedse Transportraad heeft voor de test een nieuwe wet ingevoerd die de zware voertuigen onder bepaalde voorwaarden toelaat op de E6 tussen knooppunt Frederiksberg bij Malmö en Åbromotet bij Göteborg.

De precieze regels zijn volgens onze collega’s van het Zweedse blad Trailer nog niet duidelijk, maar waarschijnlijk zal het gaan om combinaties van een trekker, een trailer, een dolly en vervolgens nog een trailer. Daarbij moet de combinatie beschikken over een secuur aslastweegsysteem en een GPS volgsysteem dat gegevens over de route, de rijsnelheid en het totaalgewicht opslaat. Verder moet de ‘roadtrain’ beschikken over ten minste elf assen en wordt de begrenzer afgesteld op maximaal 80 kilometer per uur. 

De zware en lange combinaties mogen alleen tussen 19.00u en 06.00u over de E6 rijden tussen Malmö en Göteborg. De vooralsnog tijdelijke wet met betrekking tot de 80-tons combinaties gaat in op 1 februari 2012 en eindigt op 31 december 2014. 

Bron: Trailer.se

Fotobijschrift: Zweden staat bekend om haar imposante combinaties.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie