Volvo Mean Green oppermachtig tegen Scania
| 12:57 | Truckstar Redactie

Volvo Mean Green oppermachtig tegen Scania

In een race tussen de Volvo Mean Green en de Scania racetruck van Zandbergen op het rechte stuk van het circuit, bleek de hybride Mean Green oppermachtig.

De Mean Green word bestuurd door de Zweedse racelegende Boije Ovebrink: “Ik wist dat ik de Scania zou verslaan. En het was ook een oneerlijke strijd”, lacht Ovebrink, die graag tegen Truckstar vertelt hoe hij zo makkelijk kon winnen.

‘Ik heb ietsjes meer’
Ovebrink: “De Scania heeft zo’n 1200 pk. Ik heb ietsjes meer. Bovendien moet hij manueel schakelen. Ik heb I-Shift en schakel sneller. Ik trek op in z’n zes, ga naar negen en dan elf.”

De dieselmotor van de Mean Green levert alleen al 1900 pk. Daar komt 200 pk van de elektromotor bij, en het koppel van 1200 Nm van de elektromotor. “Maar dit is zoveel vermogen, dat ik het gaspedaal niet helemaal in kan trappen”, vervolgt Ovebrink.

“Tijdens de race tegen de Scania kwam ik op een topsnelheid uit van 160 kilometer per uur. Eerder vanochtend kon ik em doortrappen tot 180 kilometer per uur.”

Ovebrink vestigde onlangs een nieuw record in Zweden als snelste hybride truck ooit. De topsnelheid kwam toen uit op zo’n 260 kilometer per uur.

Lekker
Natuurlijk was het lekker om vandaag van een Scania te winnen. “Ik kom uit Zweden, en daar hebben we al jaren een gezonde rivaliteit tussen de twee merken”, lacht Ovebrink, die overigens vroeger nog tegen Cees Zandbergen geraced heeft, de vader van jonge Cees Zandbergen.

Ovebrink was uitgenodigd door Volvo Trucks Nederland en Goodyear om naar Assen te komen. In augustus begint hij samen met zijn team technici en Volvo met het opbouwen van een splinternieuwe, nóg geavanceerdere hybride racetruck, op basis van een FH. Die truck zal in 2013 klaar zijn.

Het beste truckfestival
Over het Truckstar Festival is Ovebrink overigens bijzonder enthousiast: “Dit is het beste truckfestival in Europa. Ik was in Peterborough in Engeland, en dat was mooi, maar niet zo groot als hier. Er is hier constant iets te zien op het rechte stuk en er zijn ongelofelijk veel fantastische trucks! Elmia in Zweden is ook mooi, en heel professioneel, maar lang niet zo groot als dit.”

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie