Van der Peet
| 09:49 | Bert Mateboer

Van der Peet carrosserieën bestaat 75 jaar

Wat in 1948 begon als klein bedrijfje in het net zo kleine Noorden is uitgegroeid tot een wereldspeler en marktleider. Van der Peet Logistics and Transport Solutions uit Nieuwkoop bestaat op 15 juni precies 75 jaar. “We spelen een belangrijke rol in de voedselketen.”

Door de jaren heen is er veel veranderd op het gebied van transport. De wegen zijn aangepast, de regelgeving verandert en het materiaal door ontwikkelt. “Wij zijn al die jaren meebewogen,” zegt Wietske van der Peet. Zij is, samen met Twan en Sven, de derde generatie die werkzaam is in het familiebedrijf.

Van koffieboon tot zaagsel

Van der Peet bouwt trailers op maat voor los gestorte producten zoals uien, koffiebonen, cacaobonen graan, aardappels, bieten, lijnzaad en ook niet-voedingsmiddelen als zand, mest, zaagsel en houtpellets. “De opbouw of indeling van een trailer hangt af van het product,” vertelt Henk van der Peet (tweede generatie). “Wij passen trailers aan op de eigenschappen van het product en de laad- en lossituatie.”

“We zijn begonnen in Noorden. Mijn vader nam er net na de Tweede Wereldoorlog een wagenmakerij over. Oude legertrucks bouwde hij om tot veewagens en wagens waarmee melkbussen, hooi en stro vervoerd konden worden. Hij was een boerenzoon en had veel connecties in dat wereldje.”

Bandlosser

Vijfenzeventig jaar later is Van der Peet nog steeds nauw verbonden aan de landbouw. Dat komt mede door hun bandlosser die met name geliefd is onder aardappelverwerkers. Henk: “Met de bandlosser kun je gedoseerd lossen waardoor bijvoorbeeld aardappels en uien niet beschadigen. Ook kun je de trailer afzetten zodat de chauffeur een lege trailer kan aankoppelen en snel weer verder kan. Dat verhoogt het rendement. Bijna alle aardappelinpakkers, friet- en chipsfabrieken in Europa rijden ermee. De bandlosser is de trots van het bedrijf.” Henk haalt het ene na het andere aardappelweetje boven tafel. “Ik doe heel veel marktonderzoek. Onze klanten zijn veel aardappelboeren. Je wilt op de markt in kunnen spelen en met de klant mee kunnen denken. Dan is productkennis cruciaal.” Zeker omdat de klanten zich over de hele wereld bevinden.

Divers

Voor een klant in Siberië maakten ze een trailer die bestand is tegen temperaturen van -45 graden. Voor het vervoer van koffiebonen zorgen ze dat alles heel goed schoon te maken is en zelfs de smeerolie is dan plantaardig. Wietske: “De aanpassingen zitten in de grotere maar ook de kleine dingen. We letten op functionaliteit, veiligheid en duurzaamheid.” Dat Van der Peet naam heeft gemaakt in binnen- en buitenland merken Henk en Wietske niet alleen aan hun klandizie. “Soms sturen mensen een foto als ze op vakantie zijn en een trailer die is gebouwd door ons, zien rijden. Dat is altijd leuk.” Ook in de supermarkt wordt Henk herinnert aan hun trailers. “De kokos van bepaalde repen is in onze trailers vervoerd en dat de cacaobonen in onze trailers hebben gelegen. We spelen een belangrijke rol in de voedselketen, daar mogen we trots op zijn.”

STAS dealer

Nog iets waar Van der Peet trots op is, is het feit dat zij als enige in Nederland STAS dealer zijn voor kippers en schuifvloeropleggers. Wietske: “Daarnaast verhuren wij ook trailers, hebben occasions en zorgen voor reparatie en onderhoud. We bieden de klant een totaalpakket.”

Henk en Wietske en met hen de familie Van der Peet, verwachten dat er in de toekomst vraag blijft naar de trailers van Van der Peet. “We willen toch eten op ons bord hebben, dat moet veilig en schoon worden vervoerd. Wij bewegen mee met alle veranderingen. Zolang je dat blijft doen, heb je bestaansrecht.”

Het jubileum viert Van der Peet met hun eigen personeel. Voor de klanten is een feestje lastig. “Ze zitten overal ter wereld.” Mocht je ook mee willen genieten van het feestje: Van der Peet staat open voor nieuw personeel.

Van der Peet

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie