Team De Rooy slaat deuk in Russische eer
| 13:56 | Korneel Luth

Team De Rooy slaat deuk in Russische eer

De elfde etappe in de Dakar Rally is gewonnen door Hans Stacey; de tweede plaats was voor Gerard de Rooy.

De elfde etappe liep van van Salta naar Termas de Río Hondo over 194 kilometer en team De Rooy/Iveco/Petronas deed goede zaken, Hans Stacey: “Dit zijn eigenlijk mijn proeven. Lekker gereden, maar toch hadden we nog wat beter gekund. Halverwege de proef had ik mijn remmen zo heet gestookt dat ik het even wat rustiger aan moest doen. Ik heb nog wel drie keer aan de kant gestaan om een Toyota jeep voorbij te laten die continue op zijn Sentinel bleef drukken. En vervolgens kwam hij telkens niet.”

“Nadat Gerard en ik Loprais voorbij waren gereden liet Gerard me een aantal kilometers verder ook voorbij en kon de snelheid weer wat omhoog omdat we uit het stof kwamen”, zegt Hans.

“Vervolgens heb ik in het laatste deel nog bijna dertig kilometer achter de Kamaz van Mardeev gereden. Hoe vaak ik ook mijn Sentinel gebruikte, hij ging niet aan de kant. Als ik al die kleine tegenslagen optel hadden we nog wel twee minuten uit kunnen lopen en dat is nodig wil ik de vijfde plaats in het eindklassement nog kunnen pakken.”

Legioen snelle Nederlanders

Maar de Iveco-mannen van De Rooy waren niet de enige snelle Nederlanders in de elfde etappe. Marcel van Vliet vloog met zijn MAN als vijfde over de finish en Martin van de Brink kwam met zijn Renault als achtste over de finish, daarbij de Rus Mardeev een plaats achter zich latende.

Daarna volgde nog een legioen Hollanders met Ginaf-rijder Wuf van Ginkel op de tiende plaats, van Genugten en van den Bosch hun DAF’s de elfde en twaalfde plaats en Jos Smink met zijn Ginaf op de veertiende plaats. Frits van Eerd kwam als negentiende over de streep.

Klassement niet gewijzigd

Feit is echter dat de verschillen klein waren en er in het algemeen klassement niets is gewijzigd. Mardeev staat nog steeds eerste maar heeft wel enkele paar minuten toegegeven op Nikolaev die nu nog 11:11 minuut achterstand heeft. Het blijft in het Kamaz-team daarom spannend tot de laatste special.

Hans Stacey staat nu op de zesde plaats nog maar 8:51 minuut achter Sotnikov. Met nog twee etappes te rijden lijkt een vijfde plaats in het eindklassement mogelijk. Marcel van Vliet staat achtste en Gerard de Rooy staat nu tiende. Hij heeft nog 18:35 minuut goed te maken op de huidige nummer 9, Vasilevski.

Klik hier voor de uitslag van de elfde etappe

Klik hier voor de stand in het truckklassement na de elfde etappe

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie