Poort
| 18:28 | Arjan Olsthoorn

Scania R530 8×4 V8 als bergingsvoertuig voor Poort

Takel- en bergingsbedrijf Poort uit Hoogkerk (Groningen) nam recent een nieuwe zware Scania R530 8×4 als zwaar bergingsvoertuig in gebruik.

Dankzij de uiterste efficiënte opbouw is het voertuig in staat iedere bus en elk merk truck zonder bijkomende schade te bergen. “En daar gaat het uiteindelijk om”, aldus Hendrik Poort

Asconfiguratie

De Scania kwam af fabriek met het sterkst mogelijke chassis en in de gewenste asconfiguratie. Die bestaat uit een 30 ton tandemsstel met naafreductie en twee 10 tons gestuurde voorassen. Daarmee heeft het voertuig technisch 50 ton en 39 ton op kenteken. De assen zijn gemonteerd onder het zwaarste bladveerpakket dat Scania kan leveren. “In dit soort werk moet je beginnen met de meest robuuste layout die er te koop is”, vindt Hendrik. “Dat een dergelijke aanpak werkt, blijkt uit de voorganger van deze truck. Dat was ook een Scania die bij ons 22 jaar lang dag in dag uit ingezet is.”

V8

Dat de nieuwe truck een V8 moest worden, stond voor Poort tevoren al vast. “Onze andere twee zware bergingsvoertuigen hebben ook een V8 motor. Dat bevalt ons prima. Het zustervoertuig van deze heeft 650 pk, de andere berger is een combivoertuig met een zware kraan achter de cabine en doet het met 500 pk. Deze nieuwe zit daar dus tussenin maar heeft wel de nieuwste motortechniek, de nieuwe versnellingsbak en ook een retarder.”

Lees ook: Interview Leo de Haas: ‘De geur van diesel is voor mij net parfum’

Poort werkt voornamelijk regionaal. “Groningen lijkt wel een rustige provincie maar wij moeten regelmatig uitrukken om assistentie te verlenen “ geeft Poort toelichting op de achtergrond om opnieuw in een zwaar bergingsvoertuig te investeren. “Wij werken veel voor busondernemingen en verder voor elk merk dealer en we doen incidentmanagement voor Rijkswaterstaat.”

Daartoe is de nieuwe truck optimaal uitgerust. ”Om te beginnen is de wrecker installatie zo ver mogelijk naar voren geplaatst om een zo groot mogelijke hefboom te hebben en daarmee druk op de voorwielen te houden. Dat hebben we nog verbeterd door het plaatsen van een stalen 1,3 ton zware onderbumper en een tweede ballastblok van 4 ton boven de tweede sturende vooras.”

Lepelinstallatie

Het hart van de bergingsauto bestaat uit de 26 tons DGT 26000W lepelinstallatie. “Dat is een forse jongen die ook twee keer kan uitschuiven. Dankzij een groot aantal adapters voor elk merk truck en bus, kunnen we daar moeiteloos iedere voertuig mee afslepen. Bij grotere calamiteiten hebben wij de beschikking over twee Zweedse Sepson lieren, die ieder 24 ton kunnen trekken. Voor de optimale stabiliteit als we onder een hoek moeten werken, kunnen we de truck achterop ook stempelen.”

‘Zeer veelzijdig voertuig’

Deze hele opbouw inclusief de ballastblokken en alle opbergruimtes voor al het losse materieel is opgebouwd door De Groot Techniek uit Brakel. “Een goed adres voor het opbouwen van onze trucks. Enkele van onze lichtere bergingsvoertuigen voor personenwagens zijn daar ook opgebouwd en De Groot heeft bij deze auto ook goed werk geleverd. Wij beschikken nu over een zeer veelzijdig voertuig.”

Dat laatste is zeker niet overbodig. “Groningen zit vol met smalle polderwegen en daar kan het snel fout gaan. Dat brengt ons geregeld behoorlijke uitdagingen want ook wij kunnen doorgaans op die plaatsen niet van het asfalt af. Dan moet je heel vindingrijk zijn en over een improviserend vermogen beschikken. Door bijvoorbeeld eerst rijplaten te laten leggen omdat je er anders echt niet bij komt. Maar dat is het spannende van dit werk: geen enkele dag is het zelfde.”

3 Reacties
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie