Oostenrijker wint Volvo Driver's Fuel Challenge
| 16:49 | Korneel Luth

Oostenrijker wint Volvo Driver’s Fuel Challenge

De Oostenrijkse chauffeur Christian Scheiflinger heeft in Zweden de Volvo Driver’s Fuel Challenge 2014 gewonnen; de Nederlandse kandidaat, Miquel Wiegmink, werd vierde.

Winnaar Christian Scheiflinger was één van de 23 Europese chauffeurs die streed om de titel. “Je moet goed begrijpen hoe het systeem werkt”, zegt hij. “Je moet begrijpen hoe de truck reageert op de input die jij als chauffeur geeft. Want dan kun je je rijstijl verbeteren en zuiniger rijden”, aldus Scheiflinger.

Miquel Wiegmink vierde

De Nederlandse deelnemer was chauffeur Miquel Wiegmink van Feenstra|Fritom. Hij snapt bovenstaande boodschap ook goed want hij werd vierde, een prachtige prestatie!

Voor Wiegmink en zijn collega’s is het zuinig rijden een sport geworden: “Bij ons staat zuinig rijden hoog op de agenda. Brandstofbesparing is cruciaal om rendement te behouden. De Drivers’ Fuel Challenge versterkt onze gedachte dat professionele chauffeurtraining bijdraagt aan de motivatie om brandstof te besparen. Daarnaast is het gewoon hardstikke leuk.”

Finale in Zweden

De finale vond plaats op 19 september in Göteborg. In totaal deden 11.000 chauffeurs mee aan de competitie. Volvo wil met de Fuel Challenge laten zien wat voor een verschil de chauffeur kan maken. “Zuinig rijden is iets wat iedere chauffeur kan leren, maar dat kost iedere dag tijd en inzet”, zegt Vesna Jovic, project manager van de Driver’s Fuel Challenge bij Volvo Trucks.

Oostenrijker wint Volvo Driver's Fuel Challenge
Er was een mooi parcours in elkaar gezet met hellingen en bochten die het uiterste vergden van de finalisten wat betreft hun anticiperend vermogen.

Goed omgaan met norme krachten

“Alle 23 finalisten zijn goed opgeleide chauffeurs”, zegt Andrew Low, Driver Development Manager at Volvo Trucks.

“Als chauffeur moet je je aanpassen aan het verkeer en goed snappen hoe je om moet gaan met de enorme krachten die op een zwaar beladen truck werken. Een kundige chauffeur weet hoe hij of zij deze krachten in zijn of haar voordeel kan gebruiken”, zegt Low.

Tomi Roimola uit Finland werd tweede en de Est Aare Müil uit Estland werd derde.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie