| 18:13 | Truckstar Redactie

Ook Volvo merkt teruggang

Ook truckfabrikant Volvo begint de teruggang in de vraag naar nieuwe trucks te merken.

Dit schrijft Volvo in een persbericht bij de meest recente aflevercijfers. In de maand september leverde Volvo weliswaar wereldwijd meer nieuwe vrachtwagens af, maar in sommige delen van Europa zijn de eerste tekenen zichtbaar van een lichte afname in vraag.

Europa
Vooral in de Zuid-Europese landen is het sentiment op dit moment slecht. De Oost-Europese markt doet het echter goed. Vergeleken met september 2010 leverde Volvo dit jaar in september 73 procent meer nieuwe trucks af in Oost-Europa. In Rusland deed Volvo goede zaken met 394 afgeleverde trucks.

In West-Europa (inclusief de Zuid-Europese landen), werden in september dit jaar 2790 nieuwe Volvo’s op kenteken gezet, een lichte stijging van twaalf procent vergeleken met september 2010.

Australië en Noord-Amerika
In Australië daarentegen leverde Volvo de afgelopen maand 153 trucks. Dat lijkt weinig maar het is het hoogste aantal sinds december 2007. Ook in Noord-Amerika gaat het goed. Daar kwamen in september 2709 nieuwe Volvo’s op de weg, anderhalf keer zoveel als in september 2010. Volvo’s nieuwe, schone motoren, die aan de strenge EPA 10-norm voldoen, en de I-Shift slaan daar goed aan. Volgens Volvo komt dit vooral door de goede verbruikscijfers van de eigen aandrijflijn. Die concurreert daar met motoren van bijvoorbeeld Cummins en Detroit Diesel, en met versnellingsbakken van bijvoorbeeld Eaton.

Zuid-Amerika
In Zuid-Amerika liggen de afleveraantallen iets lager dan in Noord-Amerika. In de maand september leverde Volvo 2005 nieuwe trucks af, een stijging van 34 procent. Daarbij moet gezegd dat de Zuid-Amerikaanse markten de afgelopen jaren geen grote terugval hebben gekend zoals in Europa en Noord-Amerika.

Overigens heeft Volvo volgens haar eigen cijfers ongeveer een achtste van de wereld-truckmarkt in handen. 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie