MAN Hybrid PTO-laadkraan succesvol
| 12:11 | Truckstar Redactie

MAN Hybrid PTO-laadkraan succesvol

W. v. d. Camp prijst stille en schone elektrische aandrijving

Transportbedrijf W. v.d. Camp & Zn Oss voert puin en afval sinds enkele maanden op extra milieuvriendelijke wijze af. Dat gebeurt namelijk met een door MAN-dealer Wierda geleverde MAN TGS 33.440 6×6 WS. Deze is voorzien van een opbouw met een elektrisch aangedreven Hybrid PTO-laadkraan. Ook is de truck voorzien van een wide-spread tandemstel.

De MAN TGS met Hybrid PTO-laadkraan is afgeleverd in de zomer van 2013. Een milieuvriendelijke, maar vooral stille oplossing voor bedrijven die opruimwerkzaamheden verrichten in binnensteden. “Dat is ook een van de redenen waarom we voor deze auto hebben gekozen”, stelt directeur Theo van de Camp. “Door de elektrische aandrijving van de PTO hoeft de motor van de vrachtauto tijdens het laden en lossen niet te draaien. Dat scheelt in geluids- en milieubelasting en het bespaart brandstof. Het belangrijkste is evenwel dat we met deze auto klaar zijn voor de toekomst, ook als er strengere geluids- en milieueisen komen.” 

Opladen tijdens rijden

De WVT Hybrid PTO is door Wierda in eigen beheer ontwikkeld. Het accupakket voor de elektromotor heeft een dermate grote capaciteit dat het mogelijk is om de Hybrid PTO vier uur aaneengesloten te gebruiken.Tijdens het rijden laadt de dynamo van de MAN de accu’s op, maar het is ook mogelijk om ze via het stopcontact op te laden. Het volledig opladen van een leeg accupakket neemt dan vier uur in beslag. 

Wendbaar

Wierda Voertuig Techniek heeft de MAN TGS verder aangepast met een Wide Spread tandemstel voor een betere wendbaarheid en vier ton meer laadvermogen. En door de 10-tons vooras neemt het laadvermogen met nog eens een ton toe. Van de Camp: “Dankzij het onderstel met een gestuurde achteras slijten de banden beduidend minder bij het vele bochtenwerk in binnensteden. En er ontstaan geen zwarte strepen op pas bestrate wegen en pleinen.” 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie