Belgisch vignetsysteem kan 750 miljoen opbrengen
| 15:29 | Truckstar Redactie

Belgisch vignetsysteem kan 750 miljoen opbrengen

België komt in 2016 met een eigen vignetsysteem voor vrachtwagens.

Dat meldt de Belgische krant L’Echo. Het Vlaams, Waals en Brussels gewest willen tegen 2016 alle vrachtwagens van meer dan 3,5 ton die op de Belgische snelwegen rijden een jaarlijkse belasting laten betalen. Momenteel moeten enkel trucks met een gewicht van meer dan 12 ton een Eurovignet betalen tegen een jaarlijks bedrag van 1.250 euro. Daarnaast zijn alleen trucks uit Belgie, Nederland, Luxemburg, Zweden en Denemarken verplicht om een Eurovignet te voeren.

Verschillende Belgische media melden  dat voorbereidingen voor het invoeren van een Belgisch vignet worden getroffen. Daarnaast overleggen de gewesten over de verdeling van de inkomsten. 

Volgens het bedrijf Sia Partners, dat een gelijkwaardig systeem voor Frankrijk opzet, kan het vignet tussen 0,9 en 1,1 miljard per jaar opbrengen. Na aftrek van kosten, blijft er voor de gewesten ongeveer 750 miljoen euro over.

De Belgen spreken ook over een mogelijk toekomstig vignet voor personenauto’s. Dat zou de Belgische overheid tussen de 2,5 en 3,5 miljard euro moeten opbrengen.

In 2011 werd ook al gesproken over een tolsysteem voor de Belgische snelwegen. Toen werd gesproken over invoering van een tolsysteem voor vrachtwagens in 2013, en voor personenauto’s in 2014. Die doelstelling werd om juridische en technische redenen niet gehaald. 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie