losgestort vervoer
| 12:00 | Arjan Olsthoorn

Mooiste Truck van Nederland 2020: cat. 5 – losgestort vervoer

Uit meer dan 1300 vrachtwagens kozen de lezers van het Truckstar Fotojaarboek de trucks die zij een prijs waard vinden. Het Truckstar Festival mag dit jaar dan niet doorgaan, de verkiezing van de Mooiste Truck van Nederland gaat wel door! Hieronder presenteren we je de genomineerden in categorie 5 – losgestort vervoer.

Losgestort wil zeggen dat het product onverpakt is (los). De lading wordt meestal achterover uit de vrachtauto gekipt. Losgestort vervoer vindt normaal gesproken met een kipper, walking-floor of afzetcontainers plaats. Denk bijvoorbeeld aan het vervoer van aardappels, zand & grind, maar ook in de recyclingbranche wordt veelal gebruik gemaakt van deze manier van vervoer.

Kleinjan

Kleinjan

De vaste bezoeker van het Truckstar Festival zal het niet zijn ontgaan: mooi opgebouwde trucks en de aardappelhandel gaan goed samen. De Scania is niet alleen mooi, maar ook praktisch. Joost is vaak op boerenerven te vinden en dat vergt nogal wat van de truck. Zo is de accubak van achteren naar de zijkant van de onderlosser geplaatst, waardoor de truck iets korter is. Voor het mooie zijn er staande uitlaten, een trap aan de zijkant van de cabine, een doorlopende traanplaat en een extra onderbumper aangebracht. “Dit is gewoon mooi, al moet ik er wel aan denken om de luchtgeveerde vooras op tijd omhoog te doen”, zegt Joost Kleinjan.

losgestort vervoer

A. Bakker

Henri van de Werfhorst (32) uit Wezep is de gelukkige bestuurder van een fraaie DAF XF530 uit het wagenpark van A. Bakker uit Oldebroek. In de zomer rijdt hij veel bermgras of slootmaaisel, in de wintermaanden groenafval en houtsnippers. Van de 30-tons aanhanger is de tweede as wat meer naar het midden geplaatst vanwege de aslasten: de combinatie wordt meestal tot zijn maximaal toegestane laadvermogen gebruikt. Met de Palfinger kraan kan Henri zelf laden en lossen en als het zo uitkomt kan hij de kraan er ook afhalen en lossen door de bakken te kippen. Een multifunctionele auto dus.

Verbeek

S. Verbeek

De nieuwe Scania R650 van de firma S. Verbeek is een blikvanger van de eerste orde. Je kunt het bijna niet verzinnen of het is bij deze auto opgebouwd of aangepast. Bijzonder is de special paint die is geïnspireerd op het schilderij De Aardappeleters van Vincent Van Gogh. Op de achterkant van de cabine staat de adelaar van Scania afgebeeld met het schilderij in zijn snavel. “In de lak zijn een soort pixeltjes opgenomen, die zorgen voor een bijzonder glimmend geheel,” vertelt Stijnis Verbeek (50).

Even voorstellen: categorie 1 – geconditioneerd vervoer

Even voorstellen: categorie 2 – huif/gesloten vervoer

Even voorstellen: categorie 3 – open voertuigen

Even voorstellen: categorie 4 – zeecontainertransport

Even voorstellen: categorie 6 – bulk- en tanktransport

Even voorstellen: categorie 7 – speciale voertuigen

Even voorstellen: categorie 8 – losse trekkers

Bekijk alle genomineerden

Voorgaande jaren
Vorig jaar kwam de Mooiste Truck uit deze categorie 5 – losgestort vervoer. De Volvo FH van Nick Willigenburg werd de Mooiste Truck van Nederland 2019. Van Triest greep in 2004 naar de felbegeerde prijs met een DAF XF. We gaan nog verder de geschiedenis in, naar het jaar 1986. Toen werd de fraaie  Scania 142H van Zeldenrust bekroond met de eretitel.

BFGoodrich
De verkiezing van de Mooiste Truck van Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door BFGoodrich. Deze van oorsprong Amerikaanse bandenfabrikant is in 150 jaar uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie die actief is in 140 landen. BFGoodrich maakt en levert banden voor alle marktsegmenten en bracht eerder dit jaar zijn nieuw bandengamma voor of/off gebruiksomstandigheden op de markt: de BFGoodrich Cross Control 2. Kijk voor meer informatie op truck.bfgoodrich.nl

3 Reacties
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie