Reductum
| 11:14 | Rik Werner

Reductum voor het eerst aan de slag met vier Volvo’s FMX 10×4-widespread

Aannemingsbedrijf J. den Boer in Lienden heeft het wagenpark van haar transporttak Reductum uitgebreid met vier Volvo FMX 10×4-widespread bouwtrucks. Het betreft een heuse première. 

De vrachtwagens zijn als extra kort 8×4-chassis geleverd door Volvo Group Truck Center Maasdijk. Terberg Techniek plaatste een hefbare, gestuurde en hydraulisch geveerde 10-tons voorloopas en zette het tandemstel op widespread met meesturende achteras. Tevens zijn de voertuigen voorzien van waterpasdwarsregeling en dwarsstabilisatie. Bij deze laatste optie wordt de uitgaande slag van de hydraulische veercilinders geblokkeerd voor extra stabiliteit tijdens het kippen.

Reductum

Vervanging

De vijfassers vervangen drie van de twaalf 10×8-trucks van Reductum; de vierde dient als uitbreiding in de vloot. ,,We zochten een wendbare vijfasser met een zo kort mogelijke wielbasis en vier gestuurde assen. Na een inventarisatie van het werk van de afgelopen jaren was onze conclusie dat we, voor een deel van ons materieel, ook goed uitkomen met twee aangedreven assen”, vertelt directeur-eigenaar Harry Verboon. “Beter zelfs, aangezien een 10×4 ten opzichte van een 10×8 goedkoper is in aanschaf, onderhoud en brandstofverbruik en er meer laadvermogen overblijft.”

Reductum

Aslastindicator

De maximale aslast van het oorspronkelijke tandemstel steeg door de widespread asconfiguratie met vier ton. Plaatsing van de vijfde as brengt het totale GVW op 53 ton (wettelijk 50 ton). Verboon: ,,We hebben de trucks laten uitrusten met een aslastindicator, zodat de chauffeurs het laadvermogen bij elke rit volledig kunnen benutten.” De Volvo FMX-kippers worden ingezet voor het transporteren van bijvoorbeeld klei naar dijkverzwaringswerken en steenfabrieken. Het is voor het eerst dat Reductum met vrachtwagens van Volvo aan de slag gaat. Tot dusver werden veelal GINAF’s ingezet.

Reductum

Lees ook: Nieuwe Volvo’s FH van Limpens moeten vooral licht en veilig zijn.

Zeven Volvo’s in Globetrotter XL-configuratie voor A. Roemaat Transport.

JM Logistics voor het eerst met Volvo door Europa.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie