| 11:16 | Arjan Olsthoorn

Willemsen Infra heeft wereldprimeur met elektrisch rioolvoertuig

ROM b.v., producent van onder meer vacuümmachines en rioolreinigingsvoertuigen, introduceert ’s werelds eerste 100% elektrisch aangedreven rioolvoertuig met een capaciteit van 4000 liter. Het voertuig, een Renault Trucks E Tech D met ROM e SmartCombi PRO, is volledig emissievrij. De truck werd aan ROM geleverd door Renault Trucks-dealer Harbers Trucks. ROM leverde op zijn beurt de wereldprimeur af aan Willemsen Infra BV uit Utrecht.

Het voertuig is tijdens de afgelopen IFAT Munich gepresenteerd en is het antwoord op de milieuzones en zero emissiezones die veel steden in willen voeren. Dennis Brian, managing director van ROM merkt dat de wereld snel aan het veranderen is.

“In veel steden waarin onze klanten opereren worden steeds strengere emissie eisen gesteld, op korte termijn wordt zero emissie de norm. Voor ons reden een 100% elektrisch rioolreinigingsvoertuig te ontwikkelen. Het is een duurzame innovatie die past bij ons bedrijf. De Renault Trucks E Tech D met ROM e SmartCombi PRO is de eerste zero emissie rioolcombi met een capaciteit van 4000 liter.”

Lees ook: Elektrische Renault voor Elst Transport

Veel kennis van electromobility

De Renault Trucks E Tech D bleek erg geschikt voor de opbouw. De synchronisatie tussen de truck en combi is uitstekend. De machine zelf wordt aangedreven door een ePTO. De accu van de Renault-truck biedt voldoende capaciteit voor beide functies. De ePTO verbruikt ongeveer 40 kWh en het rijbereik ongeveer 192 kWh. Er kan 100 km gereden worden voordat de auto weer opgeladen moet worden. Dat is bij gebruik in de stad meer dan voldoende.

“Voor dit project was de samenwerking met Harbers Trucks van groot belang. Zij hebben zeer veel kennis van electromobility en kunnen dus echt adviseren. De afgelopen jaren hebben we met hen een persoonlijke relatie opgebouwd waardoor de lijnen kort zijn en er snel geschakeld kan worden,” vertelt Brian.

Transitie naar elektrisch

Deze eerste elektrische rioolcombi is geleverd aan Willemsen Infra, een allround bedrijf in de grond-, weg en waterbouw. Al drie jaar geleden heeft Willemsen Infra besloten om bij vervanging te. kiezen voor elektrisch. Dit geldt voor auto’s, bestelwagens, minigravers en nu dus ook deze rioolcombi.

“De gemeente Utrecht is een grote klant van ons en zij willen in 2030 het stedelijk gebied CO 2 neutraal hebben”, vertelt Justin Willemsen, directeur-eigenaar van Willemsen Infra. “Voor ons reden om te versnellen in de transitie naar elektrisch aangedreven voertuigen.”

Lees ook: Huuskes bevoorraadt regio met eActros koelwagen

De truck wordt ingezet in de binnenstad van Utrecht, maar ook in de gemeenten Woerden, Oudewater en gemeente Stichtse Vecht. “De truck maakt dus best wat kilometers, toch is overdag opladen niet nodig. Het volstaat de vrachtwagen ’s avonds op te laden aan één van de 15 oplaadpunten die wij hebben. En is er in de avond of nacht een calamiteit, ook dat is geen probleem, zelfs na een dag op de weg is de batterij niet leeg,” besluit Willemsen.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie