DAF
| 08:00 | Arjan Olsthoorn

Nieuwe DAF-truck voor het eerst gespot

Er duiken al langer foto’s op van zwaar ingepakte DAF-trucks in Nederland. Daar viel eigenlijk niet zoveel uit op te maken, immers zijn deze stuk voor stuk gecamoufleerd met zwarte beplating. Tot nu, want via Truckstar-lezer Freddy Verhoeven ontvingen we foto’s van de nieuwe DAF zonder deze zwarte beplating!

Freddy zag de truck rijden op de openbare weg rondom het fabrieksterrein van DAF Trucks in Eindhoven. Hij bedacht zich geen moment en wist nog snel twee foto’s te maken. Dat de truck opviel voor Freddy Verhoeven komt omdat zijn vader in de jaren 70 testchauffeur was bij DAF en heeft mee ontwikkeld aan de DAF 2800.

daf spyshot

Dat DAF bezig is met een opvolger, is logisch. De huidige XF gaat namelijk in feite al mee vanaf halverwege jaren 80 toen de eerste 95 verscheen. Natuurlijk is de cabine in de loop der jaren bij de tijd gehouden met steeds betere interieurmaterialen, de nieuwste technieken en accessoires en de laatste veiligheidssystemen. En nog steeds behoort de XF SuperSpaceCab tot een van de ruimste cabines op de markt. Dat zijn voor het nieuwe ontwerp grote schoenen om te vullen.

DAF spyshot

Bovenstaande foto circuleert op sociale media. Daar valt de afwezigheid van conventionele spiegels op.

Speculatie

Er is ook nu weer genoeg voer voor speculatie. Want gaat de nieuwe reeks niet alleen de XF opvolgen, maar ook de CF? Ofwel gaat truckfabrikant over op een modulair bouwsysteem als we ook bij andere fabrikanten als Scania en Volvo zien? Het antwoord op die vragen laat, zo gokken wij, niet al te lang meer op zich wachten. Wellicht komt er voor het einde van dit jaar wel een geheel nieuwe truckrange uit Eindhoven. Om welk type DAF het op de foto’s gaat is ons nog niet helemaal duidelijk, echter vermoeden we dat deze cabinevariant zich het best laat vergelijken met de XF Space Cab. Tot zover lijkt in ieder geval wel duidelijk te zijn dat DAF niet kiest voor een cabine die voldoet aan de nieuwe aerodynamische normen.

Of deze spyshots het uiteindelijke resultaat van de nieuwe truck weergeven blijft natuurlijk ook nog een raadsel. Op deze foto’s is duidelijk meer te zien dan op foto’s van de trucks met zwarte camouflagebeplating, maar ook hier kunnen de Eindhovenaren ons nog om de tuin leiden. Wellicht is de grille nog niet de grille die we op het nieuwe type gaan zien.

More pictures of a new prototype.
We now see at least 2 cabin heights. Let’s say the space cab and the super space…

Geplaatst door DAF Fan op Maandag 29 maart 2021

 

Interieur

Een oplettende Truckstar-lezer wist eerder de binnenkant van de nieuwe DAF op de gevoelige plaat te leggen. Wat opvalt is dat het complete dashboard nieuw is. Niet alleen de lay-out, maar ook de knoppen en opbergvakken zijn anders. Tevens zien we twee grote digitale displays en valt het op dat de toch wel iconische ‘bult’ in het midden van het dashboard plaats heeft moeten maken voor een ergonomisch geheel. Op de foto hebben we de boordcomputer en de papierwinkel in het opbergvak zwart gemaakt.

new daf

daf interieur

21 Reacties
 1. Hopelijk zit op het dashboard nu alles overzichtelijk op z’n plek.
  Wat dat betreft is de ergonomie van de XF een puinbak. Als je als autofabrikant al zolang aan de weg timmert wordt het tijd dat je ook eens wat fatsoenlijks neerzet.
  Positief is de ,zo te zien ,verbeterde stuurkolom en de vormgeving van het dashboard.
  Maar ze hebben nog een hele weg te gaan willen ze op het niveau van hun Zweedse collega fabrikanten komen.

 2. Ja zie er mooi uit maar ik hoop wel dat de gril niet op de scania gaat lijken en de camera’s ook super mooi dat moeten ze ook gelijk zo laten en de cabine wel wat grote super truck

 3. De voorkant heeft wel wat weg van Scania en de zijkant van Volvo. Ik heb de demo ook gespot in zuid Limburg. Maar het ziet er op dit moment goed uit en ik ben benieuwd naar het uiteindelijk resultaat.

 4. De truck is nog stevig gecamoufleerd dus dit geeft nog een vertekend beeld. Er zitten zeker nog de bekende DAF lijnen in de zijwand en de grille. Smaken verschillen. Hij blijft een topper in zijn klasse!

 5. Was bij een aantal de azijn als enigste om te drinken ? Zit totaal niks in van een ander merk.
  Mochten ze willen al die ruimte en heerlijk bed, zal alleen maar beter worden en de concurrentie kan daar nog een hoop van leren…

 6. Kunnen ze bij de Daf geen vrachtwagen ontwerpen , want als je het nu al bekijk zitten er duidelijk herkenningspunten van de Scania in verwerkt en de mirrorcam van de Mercedes . Valt me van hun toch weer vies tegen .

 7. Deze nieuwe uitvoering van DAF is een regelrechte kloon van de Scania….heel oninteressant.
  Waar is het mooie ouderwetse smoelwerk van de DAF XF 95/105.

 8. Deze NGC komt in de 5 NN (LF), 7NN (CF) en 8NN (XF), drie versies die zo worden genoemd op dit moment omdat de nieuwe naam nog niet bekent is gemaakt. Waarschijnlijk komt er een neiwue benaming mar is niet zeker.

 9. Is eigenlijk met iveco ook gewoon next gen alleen metbsmile deze daf is ook beetje gelijk zekfs biven de klokken zekfde look als scania maar maakt nie uit voor daf nieuwe ronde nieuwe kansen ben zeer benieuwd

 10. Ik zeg werkgever bestel m maar de grote uitvoering uiteraard, maar tot zover ziet er goed uit.
  Deuren mooi laag aflopend en dashboard en rechterzijde idem.
  Goed om de dode hoek door beter uitzicht te verminderen.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie