| 09:49 | Arjan Olsthoorn

Volvo’s elektrische trucks rijden 80 miljoen kilometer in vijf jaar

Volvo’s elektrische trucks hebben meer dan 80 miljoen kilometer gereden – ofwel 2.000 keer de wereld rond – sinds de introductie van Volvo’s eerste elektrische truckmodellen in 2019.

Sinds 2019 hebben elektrische Volvo-trucks wereldwijd al meer dan 80 miljoen kilometer gereden in het commerciële goederenvervoer, zo blijkt uit nieuwe data. Bij het afleggen van dezelfde afstand met gelijkwaardige vrachtwagens met een dieselmotor, zou meer dan 25 miljoen liter *¹ diesel zijn verbruikt en de CO2-uitstoot via de uitlaat is met 68.000 ton *² verminderd.

“Ik ben blij om te zien hoe transportbedrijven elektrische trucks in hun dagelijkse activiteiten omarmen en de voordelen ervan inzien. De transportsector vertegenwoordigt 7% van de wereldwijde CO2-uitstoot en elektrische vrachtwagens zijn een belangrijk middel om de klimaatvoetafdruk te verkleinen. Dankzij de vele bedrijven die vroeg zijn overgestapt op elektrische trucks, zien we nu al het enorme potentieel van deze technologie”, zegt Roger Alm, President van Volvo Trucks.

5 jaar elektrische knowhow

Dat Volvo Trucks zo vroeg is ingestapt in het elektrische vrachtwagensegment, heeft geleid tot een unieke expertise en ervaringen op het gebied van elektrisch vervoer zonder uitstoot. Deze kennis wordt gebruikt bij de doorontwikkeling van Volvo’s elektrische aanbod van volgende generaties. Volvo heeft tot nu toe meer dan 3.500 elektrische trucks geleverd aan klanten in 45 landen op zes continenten.

Een mijlpaal was de levering van de eerste zware elektrische trucks aan Latijns-Amerika in 2023, met voertuigen aan klanten in Brazilië, Chili en Uruguay. Volvo werd ook de eerste vrachtwagenfabrikant die batterij-elektrische zware trucks leverde in Marokko, Zuid-Korea en Maleisië. Sinds 2019 is het elektrische aanbod van Volvo Trucks geleidelijk uitgebreid tot het huidige aanbod dat acht volledig elektrische trucks omvat.

Lees ook: KSZ Transport groeit door met tien nieuwe FH’s

De elektrische truckmodellen die Volvo aanbiedt zijn: de Volvo FL Electric, FE Electric, FM Electric, FM Low Entry, FMX Electric, FH Electric, FH Aero Electric en de VNR Electric. De bestverkopende is de Volvo FH Electric, die onlangs is uitgeroepen tot International Truck of the Year 2024.

*¹: gebaseerd op klantgegevens voor dezelfde modellenmix van gelijkwaardige trucks met dieselmotor
*²: volgens well-to-wheel-berekeningen in GLEC framework v3

2 Reacties
  1. Wat goed van Volvo dat zij ook meehelpen aan het verschaffen van arbeid aan kindertjes die al die grondstoffen op milieuvriendelijke wijze in Afrika uit de grond halen. En het produceren van al die batterijen zal vast ook zeer milieuvriendelijk gaan. Zeker het moet schoner allemaal, maar laten ze nu niet doen alsof dit allemaal de oplossing is. Niet op korte termijn een ook niet op lange termijn.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie