Volvo FH LNG
| 08:22 | Rik Werner

Volvo Nederland blij verrast met grote animo voor nieuwe LNG-trucks

De onlangs gepresenteerde reeks Volvo LNG-trucks mag zich verheugen in een grote belangstelling. De Nederlandse importeur heeft sinds de lancering van vier weken geleden veel pre-orders mogen noteren voor FH- en FM-modellen die Liquefied Natural Gas als brandstof hebben.

Dat meldt een woordvoerster van Volvo Trucks in Beesd. Hoewel zij geen exacte cijfers wil noemen, gaat het volgens haar om ‘significante aantallen, meer dan enkele tientallen’. ,,Het geeft aan dat de markt écht op LNG Volvo’s zat te wachten.’’ Tot dusver leverden alleen Scania en Iveco vrachtwagens op vloeibaar aardgas.

Volvo FH LNG

Verladers

De pre-orders zijn volgens de woordvoerster ‘conform verwachting’. Wél verrassend noemt zij de concrete belangstelling van grote verladers, zoals supermarkten. ,,We zijn in contact gekomen met ondernemingen, waarmee wij tot nu toe geen zaken deden. Dat geeft wel aan dat duurzaamheid een steeds groter issue wordt in de transport- en distributieketen.’’ LNG-trucks stoten 20 tot zelfs 100 procent minder Co2 uit dan vergelijkbare dieselvrachtwagens. Die 100 procent wordt, aldus Volvo, alleen gehaald bij het gebruik van bio-LNG.

Volvo FH LNG

FH

Volvo’s LNG-projectmanager Jan Schouten zegt te weten dat de grootste belangstelling uit gaat naar de LNG-gestookte FH. ,,Het gaat in 80 procent van de gevallen om de FH. Vanwege de chauffeurs en de uitstraling, maar ook simpelweg omwille van de businesscase”, legt hij uit. ,,Potentiële klanten, vooral verladers, willen de meest comfortabele truck voor hun chauffeur en dat is dan toch de FH. Bovendien ligt de restwaarde van de FH een stukje hoger dan die van de FM.”

Volwassen

Schouten zegt te verwachten dat in de komende jaren twintig procent van de dieselmarkt in handen komt van LNG. ,,De markt wordt langzaam maar zeker volwassen voor Liquefied Natural Gas. We hebben hooggespannen verwachtingen.”

De orderboeken voor de gastrucks gaan pas écht in december open. De eerste LNG Volvo’s worden naar verwachting reeds in het voorjaar van 2018 afgeleverd. Schouten: ,,Er zullen komend jaar nog geen honderden exemplaren de weg op gaan, maar dat zijn wel aantallen waar we uiteindelijk naar streven.”

Volvo FH LNG

Lees ook: Daar zijn ze dan: Volvo presenteert LNG-versies FH en FM

Volvo kondigt nu officieel snelle komst LNG-trucks aan. 

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht

 

 

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie