TVM veiligheid
| 09:09 | Rik Werner

TVM: opbrengst kilometerheffing trucks inzetten voor nieuwe technologie

De opbrengsten van kilometerheffing voor trucks moeten worden gebruikt om innovatieve technologie, die de verkeersveiligheid dient, snel toegankelijk te maken voor de transportwereld.

Nieuwe technologieën kunnen er toe bijdragen dat het aantal dodelijke ongevallen met vrachtwagens voor 2025 wordt teruggebracht tot nul.

Schoner en veiliger

Dat stelde Arjan Bos, directeur TVM Verzekeringen, afgelopen zaterdag tijdens de Dag van Veilig Transport in Nijkerk.
Bos deed een dringende oproep aan de transportwereld, de kenniscentra en de politiek om nieuwe ‘smart mobility technologie’ voor iedere vervoerder toegankelijk te maken. Dit zou kunnen door fiscale voordelen of subsidies. Bos stelde voor dat de kilometerheffing die het nieuwe kabinet zou willen invoeren, ingezet wordt voor techniek die vrachtwagens schoner en veiliger maakt.

Ondersteunen

,,Die techniek zal de komende jaren breed worden uitgerold door ICT bedrijven en truckfabrikanten”, aldus Bos. ,,Dit zal enorme positieve gevolgen voor de verkeersveiligheid en het milieu kunnen hebben. Deskundigen gaan ervan uit dat binnen tien jaar er geen verkeersslachtoffers meer zullen vallen door ongevallen met vrachtwagens. We zien daarnaast een zonnige toekomst weggelegd voor elektrische voertuigen en steunen de oproep van TLN om in 2025 alleen nog elektrisch te distribueren in de Nederlandse binnensteden. Alleen zal het kabinet de sector wel financieel moeten ondersteunen en als er dan toch een tolheffing komt, dan zou een deel daarvan terug moeten vloeien naar de sector als steuntje in de rug bij investeringen die Nederland echt schoner en veiliger maken.”

Revolutie

TVM verzekeringen ziet voor zichzelf een belangrijke rol weggelegd in deze digitale revolutie. ,,De afgelopen jaren hebben we fors ingezet op transportveiligheid en daar gaan we ook mee door. We willen vooral kijken met politiek en organisaties als TLN hoe we de nieuwe technologie voor alle Nederlandse vervoerders toegankelijk krijgen. Het heeft een enorme positieve impact als dat lukt. Op het terrein van de duurzaamheid, waar we de CO2-uitstoot fors kunnen terugdringen, maar ook op de weg waar nog steeds te veel slachtoffers te betreuren zijn en economische schade ontstaat door lange files.”

Op de Dag van Veilig Transport annex Ridders van de Weg zette TVM chauffeurs in het zonnetje die vijf jaar, tien jaar of twintig jaar aaneengesloten schadevrij hebben gereden.

Lees ook: Reko-chauffeur Nico Lohuis Gouden Ridder van de Weg.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie