| 13:21 | Robert Servaas

Truckproductie komt tot stilstand

Alle maatregelen rondom de uitbraak van het coronavirus hebben ook gevolgen voor de productie van vrachtwagens. Niet alleen zijn diverse grenzen inmiddels gesloten, ook toeleveranciers sluiten hun deuren waardoor er geen onderdelen zijn.

En als laatste is er natuurlijk de zorg voor de werknemers die soms op korte afstand van elkaar moeten werken. Als gevolg daarvan hebben diverse merken de truckproductie stilgelegd en de fabrieken tijdelijk gesloten.

Zo heeft DAF Trucks besloten de productie in haar vestigingen in Eindhoven, Westerlo en Leyland tijdelijk stil te leggen. In Nederland vraagt de onderneming werktijdverkorting aan. De productie in Westerlo, waar de assen en cabines worden geproduceerd, zal met ingang van donderdag 19 maart 22.00 uur tijdelijk en tot nader order worden gestopt. In Eindhoven is dat per maandag 23 maart. Per diezelfde datum zullen de effecten ook bij Leyland in Groot-Brittannië merkbaar zijn, aldus DAF.

Truckproductie MAN

Ook bij MAN is de truckproductie stilgelegd.

Bij Mercedes-Benz zit sinds gisteren alles op slot voor minimaal twee weken. Dat geldt niet alleen voor de vrachtwagenproductie in alle Europese landen maar ook voor de bestelauto’s en personenwagens. Ook bij MAN Truck & Bus is werktijdverkorting aangevraagd voor de medewerkers in de Duitse fabrieken. Deze gaan vanaf 23 maart dicht tot nader order.

Stilgelegd
Sinds vandaag is ook bij Volvo Trucks in Gent de poort gesloten. Volgens een zegsman draait de productie in Zweden nog door, maar de vraag is hoe lang nog. Partner Renault heeft de vier productielocaties in Frankrijk inmiddels eveneens stilgelegd. Eenzelfde scenario geldt voor Iveco waar sinds deze week niet alleen alle fabrieken in Italië gesloten zijn, maar ook die in Madrid waar de S-Way wordt geproduceerd. Voor Madrid geldt de sluiting ten minste tot 16 april, in Italië wordt de situatie per dag bekeken.

Scaniafabriek Zwolle

De belangrijkste Europese fabriek van Scania staat in Zwolle.

In navolging van de andere merken kondigde Scania woensdagmiddag 18 maart aan voornemens te zijn al haar Europese productielocaties per 25 maart te sluiten voor een periode van minimaal twee weken. Ook zij ontkomen niet aan het tekort aan onderdelen door het sluiten van toeleveranciers.

Lees hier meer over de gevolgen van het coronavirus voor transport en logistiek.

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie