bloementransporteurs
| 17:07 | Bert Mateboer

Coronavirus dramatisch voor bloementransporteurs

Het zou de naam van een mooie bloem kunnen zijn, maar Corona is een virus dat dramatische gevolgen heeft voor bloementransporteurs en voor kwekers. De verwachting is dat er veel zullen omvallen.

Lees ook: Alle hens aan dek bij supermarktbevoorrading

Dagelijks verkoopt Royal FloraHolland 30 miljoen bloemen en planten. Maar door de uitbraak van het coronavirus is er gister maar 50 procent van verkocht. Vanwege het hoge doordraaipercentage werd er een noodmaatregel afgekondigd: vandaag mocht er maar 30% worden aangevoerd van de hoeveelheid bloemen die op een normale dinsdag op de veiling in Aalsmeer wordt verhandeld. Als de overheid geen noodkredieten aanbiedt, zal het grootste deel  van de sierteeltkwekers failliet gaan, net als een deel van de bloementransporteurs.

Een belrondje langs een aantal ondernemers in het sierteelttransport maakt duidelijk dat op dit moment de helft van het wagenpark reeds stilstaat. Volgende week wordt het nog veel erger. “Het is mega-dramatisch,” zegt een medewerker van een transportbedrijf, die liever niet met zijn naam in de publiciteit wil. “Het zijn heftige tijden, veel bloementransporteurs zullen het niet overleven.”

Het seizoen was net begonnen

“En dat allemaal net op het moment dat het seizoen ging beginnen,” zegt een bloemenrijder die met twee combinaties op Zuid-Duitsland rijdt. “Deze week gaat het nog, maar als volgende week de winkels verplicht moeten sluiten in Duitsland, is het met het bloementransport gedaan.”

Gerwin Bouwman uit Apeldoorn heeft vanochtend net zijn combinatie verkocht. Hij rijdt normaal gesproken met bloemen op Zuid-Frankrijk, maar het land zit zo goed als op slot. “Er is niks meer te doen, de winkels zitten dicht. Alleen aan de supermarkten worden nog wat bloemen geleverd, maar die worden ver onder de prijs verkocht.”

Bouwman wilde zijn combinatie al verkopen omdat hij wacht op een compleet nieuwe combi, die hij voor het bloementransport laat bouwen. “Daar moet ik nog vier weken op wachten. Vanwege de coronatoestand heb ik vorige week mijn oude combinatie alvast te koop gezet en vanochtend juist verkocht. Totdat de crisis over is, werk ik als onderhoudsmonteur. Dat heb ik ook gedaan voor ik in de bloemen ging.” Gerwin heeft nog geprobeerd tijdelijk werk te vinden in de winkeldistributie, maar omdat veel containerrijders daar al naar over zijn gestapt, was daar geen behoefte aan chauffeurs. “Maar ik overleef het wel.”

 

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie