Truckparking Duiven
| 08:54 | Rik Werner

[Update] Beveiligde truckparking Duiven opent met vier maanden vertraging de poorten

De beveiligde truckparking in het Gelderse Duiven opent woensdag 29 november de poorten. Dat is vier maanden later dan aanvankelijk de bedoeling was.

De parkeerplaats voor vrachtwagenchauffeurs is aangelegd op bedrijventerrein Centerpoort-Noord in Duiven, pal langs de snelweg A12.

Archeologisch onderzoek

Directeur Ton Barten van Parkeer Voorziening de Liemers laat in dagblad De Gelderlander optekenen dat de vertraging niet gezocht moet worden in tegenslagen van financiële aard. ,,Er moest op de noordoosthoek van het terrein aanvullend archeologisch onderzoek worden gedaan. Hoewel er geen bodemschatten zijn gevonden, kostte ons dit wel de nodige tijd. Daarnaast moest een passage over de inrit en de nooduitgang van de truckparking nog in de vergunning worden aangepast. Een echte strop is er niet; er zijn hooguit wat extra rentelasten.’’

Truckparking Duiven

Voorlopig gebouw

De aanleg van de parking begon afgelopen voorjaar. Chauffeurs kunnen er tegen betaling van 14 euro beveiligd overnachten. Dat is 6 euro lager dan eerder gemeld. Het tarief gaat pas 1 januari 2018 in. Tot 31 december kost parkeren 7,50 euro per etmaal, omdat de horeca nog niet af is. Ladingdiefstal moet in Duiven met hekwerken en camera’s zo goed als onmogelijk zijn. Het chauffeursverblijf, waarin straks dus ook een restaurant gevestigd is, betreft een voorlopig gebouw. Het plan is dat het maximaal vijf jaar blijft staan. Dat er niet direct een permanent gebouw staat, heeft volgens Barten wél te maken met geld. ,,Het gebouw is minder fraai maar heeft wel alle voorzieningen, waaronder beperkte horeca’’, aldus de ondernemer. ,, Het blijft vanwege de financiering wat langer staan dan gepland, maar verdwijnt uiteindelijk wel.’’ Hoewel tijdelijk, is het chauffeursonderkomen uitgerust met uiteenlopende voorzieningen zoals televisies, douches, gratis wifi, wasmachines en drogers.

Geen ADR

De parkeervoorziening is geschikt voor exceptioneel transport van een maximale lengte van 40 meter en 4,5 meter breed. Voor ADR is geen plaats. Barten: ,,Hiervoor moet je aan veel extra eisen voldoen. Bijvoorbeeld het registreren van alle lading, extra bluswatervoorziening en een afgesloten rioleringssysteem. Veel extra investeringen waarvoor we niet hebben gekozen.”

Netwerk

Barten is betrokken bij de aanleg van verschillende bewaakte truckparkings in Nederland. ,,Er ontstaat langzamerhand een landelijk dekkend netwerk van veilige truckparkings, met faciliteiten in de Rotterdamse haven, op de Maasvlakte en bij Hazeldonk. Duiven maakt de reeks compleet.” Burgemeester Rik de Lange van Duiven verricht 29 november om 19.00 uur de officiële openingshandeling van de parking, waar straks 207 vrachtwagens een plek vinden. Met de aanleg was 4 miljoen euro gemoeid. De EU (5 ton) en de provincie (1 miljoen) hebben meebetaald, evenals investeerders en banken.

Lees ook: Plan van aanpak én Europese miljoenen voor aanleg truckparkings. 

Chauffeurs parkeren nu beveiligd op Hazeldonk, maar wél tegen betaling

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie