VERN nodigt chauffeurs uit tot protest
| 08:14 | Rik Werner

Transportsector op volle toeren in derde kwartaal, chauffeurstekort nijpend

De transportsector heeft het beste derde kwartaal sinds 2007 achter de rug. Dat blijkt uit de recente TLN-conjunctuurpeiling.

Omzet-, winst en prijsniveau stijgen in het derde kwartaal. Keerzijde is het nijpend tekort aan personeel (lees: chauffeurs) bij de helft van alle transportbedrijven.

Ondernemersvertrouwen

De stijgende lijn die in het eerste en tweede kwartaal van dit jaar zichtbaar werd, zet zich op nagenoeg alle fronten door. Het ondernemersvertrouwen heeft het hoogste punt in 18 jaar bereikt, het hoogste sinds de eeuwwisseling, meldt TLN in haar conjunctuurpeiling. Ondernemers hebben vertrouwen in de toekomst op korte en op langere termijn. Het ondernemersklimaat binnen de sector is uitstekend, aldus TLN.

Vacatures

De zogenoemde vacaturegraad stijgt mee, die heeft het hoogste punt in 10 jaar bereikt. Driekwart van de ondervraagde transportondernemers vindt het moeilijk tot zeer moeilijk om vacatures op te vullen. ,,We moeten samen met de overheid nog meer de schouders zetten onder de zoektocht naar bijna 2.500 chauffeurs per jaar”, aldus TLN voorzitter Arthur van Dijk. ,,Om dit te bekostigen is 10 miljoen per jaar van de overheid nodig, en dan legt de sector er zelf 10 miljoen bij.”

Brexit

Hoewel de toekomst er volgens de meeste ondernemers positief uitziet, is een aantal ondernemers niet gerust op de gevolgen van de Brexit. Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie veroorzaakt onzekerheid.

Lees ook: Transporteurs zien groei doorzetten, zorg over chauffeurstekort blijft

20 miljoen noodzakelijk om tekort beroepschauffeurs te bestrijden

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie