| 14:27 | Arjan Olsthoorn

Scania nummer 100 voor Galloo Recycling

Sinds het begin van dit jaar leverde Scania al 8 nieuwe vrachtwagens af aan het Vlaamse Galloo Recycling in Menen. De meest recente, een 460R 6×2 Super is een bijzonder exemplaar: het gaat om de 100ste nieuwe Scania die het recyclagebedrijf bestelde in België.

In het huidige duurzaamheidsklimaat is recyclage booming business, maar Galloo Recycling startte er al in 1939 mee. In de jaren ‘50 bestelde het bedrijf voor het eerst een nieuwe Scania, en de laatste jaren hield het aantal bestellingen gelijke tred met de groei van het bedrijf uit Menen. Dat leidt nu tot de levering van de 100ste Scania voor Galloo Recycling in België. Een groot aantal daarvan werd besteld door CEO Jan Vandeputte zelf: “Toen ik 18 was, bestelde ik mijn eerste Scania. Dat was nummer 17 voor Galloo Recycling. Ondertussen zijn we 35 jaar later, en de afgelopen jaren betekende de exponentiële groei van onze activiteiten dat de bestellingen elkaar ook steeds sneller opvolgen, wat nu leidt tot de levering van het honderdste exemplaar.”

100ste ‘Belgische’ Scania

Bij de telling wordt enkel rekening gehouden met de bestellingen bij Scania Belgium. Galloo Recycling is echter sterk internationaal vertakt en het aantal voor de volledige groep ligt dus een stuk hoger. “Door een aantal overnames, onlangs nog in Calais en Rouen, tellen we ondertussen niet minder dan 45 sites, voornamelijk in België, Frankrijk en Nederland. Verspreid over de verschillende vestigingen beschikken we over een park van zo’n 135 vrachtwagens, waarvan 90% een Scania is,” zegt Jan Vandeputte, die de technologie en het comfort van de Scania’s van vandaag ook nog een pluim geeft. “De vrachtwagens van nu zijn in niets meer te vergelijken met de exemplaren die ik 35 jaar geleden bestelde. Er wordt sterk ingezet op technologieën om de veiligheid te verhogen en de geveerde cabines maken het leven van de chauffeurs een stuk aangenamer.”

Lees ook: Rutges Cargo kiest voor twaalf 460S Super trekkers

De 100ste ‘Belgische’ Scania, een 460 R Super, werd bij Carrosseriebouw Crevits in Kortemark voorzien van een haakarmsysteem voor het laden van containers. Daarnaast kreeg hij ook een volledig aerodynamisch pakket dat hem niet alleen mooi doet ogen, maar volgens Jan Vandeputte ook het verbruik verder drukt. “Als recyclagebedrijf staat duurzaamheid bij ons centraal, en dus is ook het verbruik van onze vrachtwagens van groot belang, wat ook nog eens scheelt in de exploitatiekosten. Scania doet het bijzonder goed op dat vlak. Onze nieuwe 460 R Super is de eerste die we naast sideskirts ook voorzien hebben van een dakspoiler die het verbruik nog wat verder moet drukken.”

Imago

Maar het jubileumnummer in de vloot van Galloo Recycling kwam er natuurlijk niet alleen op basis van het verbruik. “We hebben een uitstekende samenwerking met Scania Kuurne, na al die jaren zijn we er bij wijze van spreken kind aan huis. Zowel de begeleiding bij de verkoop als achteraf bij de naverkoop lopen bijzonder vlot. Daarnaast is de keuze voor Scania ook een kwestie van imago. Vroeger riep onze sector een beeld op van iemand in een vuile overall in een oude vrachtwagen. Die tijd is al lang voorbij en bij ons moet alles onberispelijk zijn, dus ook het materiaal. Scania heeft de kwaliteit en de uitstraling om ons daar perfect in te ondersteunen en dat helpt ook om chauffeurs net dat beetje extra te geven in een competitieve wereld,” zegt Jan Vandeputte.

Ook interessant: Scania levert laatste van 3065 Gryphus trucks aan Defensie

Tot nu toe zet Galloo Recycling vooral in op zuinige en propere dieselvoertuigen, maar Jan Vandeputte sluit elektrificatie in de toekomst niet uit. “Niet alleen onze business draait om duurzaamheid, onder andere met de recyclage van batterijen van elektrische auto’s, we investeren ook volop in vergroening. De auto’s in ons wagenpark zijn al elektrisch, net als de heftrucks, en we hebben zonnepanelen geplaatst op de daken van al onze vestigingen. We bekijken ook hoe we nog verder kunnen gaan, en dus overwegen we zeker elektrische vrachtwagens als het rijbereik afgestemd is op de verplaatsingen die we doen.” Het is met andere woorden zeer waarschijnlijk dat er bij de volgende 100 Scania’s bij Galloo ook 100% elektrische exemplaren zullen zitten.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie