Scania Mirror View Camera
| 12:00 | Arjan Olsthoorn

Scania introduceert camera’s die de buitenspiegels vervangen

Na Mercedes, MAN en DAF komt ook Scania met camera’s ter vervanging van de conventionele buitenspiegels. Bij de Zweedse truckfabrikant krijgt het camerasysteem de naam Scania Mirror View Camera-systeem (SMVC).

“Bij de ontwikkeling van ons Scania Mirror View Camera-systeem hadden we de duidelijke ambitie om iets nieuws aan ons aanbod toe te voegen”, zegt Peter Hellberg, Product Manager bij Scania Accessories.

Beter direct zicht

Een truck met camera’s biedt een beter zicht rond de A-stijlen. De 12,3 inch displays zijn, zoals we dat kennen van andere merken, aan de A-stijl geplaatst. Zodat er niet meer dan minimale oogbewegingen nodig zijn om een volledig beeld te krijgen. Het camerasysteem is optioneel.

“Het unieke ontwerp van ons spiegelsysteem betekent dat de chauffeur altijd het uiteinde van het voertuig op het display kan zien”, zegt Hellberg. “Ook is het camerasysteem eenvoudig en op een natuurlijke manier aan te passen aan verschillende voertuigcombinaties. En zonder de traditionele spiegels neemt het gezichtsveld naast de A-stijlen duidelijk toe.”


Lees ook: Scania geeft nieuwe 13-liter motor de naam SUPER


Montage kan achteraf

Het ontwerp van de camerabehuizingen (die kunnen in de kleur van de truck worden gespoten) is grondig getest vanuit aerodynamisch oogpunt, om de luchtweerstand te beperken. De behuizingen zijn inklapbaar, hebben een efficiënte lekdorpel om te voorkomen dat de regen het zicht van de bestuurder vertroebelt, en de lenzen zijn verwarmd om te beschermen tegen weersinvloeden zoals mist, sneeuw en ijs.

“Omdat we in feite het onderste bevestigingspunt aan de buitenkant gebruiken voor de traditionele spiegels, kan het camerasysteem achteraf worden gemonteerd op de meeste NextGen-trucks”, zegt Hellberg.

Scania Camera

4 Reacties
  1. Ik rijd nu een half jaar met camera ’s i.p.v. spiegels. Vooruit rijden overdag is prima. Wanneer het donker is dan is het beeld enorm korrelig en slecht. Lampen van achteropkomend verkeer zijn vlekken licht.
    En dan achteruit rijden. Ik ben nog steeds niet in staat om recht achteruit te rijden. Moet altijd een paar keer of vaker weer vooruit om voor een dock te komen. En ik heb sinds ik met camera ’s rijd dan ook nooit meer recht tegen een dock gestaan. En ook altijd te ver naar links of rechts en scheef dus. In het donker is het nog lastiger. Je bent het gevoel wat je had met spiegels totaal kwijt. Het is er gewoon niet meer.

    De enige winnaar is de camera rechts onder de voorruit. Dat is een goeie en veilige. Hij verkleint enorm, maar je kunt wel zien of er wat staat, loopt of rijdt. Ook op een rotonde.
    Deze houden en de rest snel afvoeren naar de stort.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie