Scania 13-liter motor
| 09:32 | Arjan Olsthoorn

Scania geeft nieuwe 13-liter motor de naam SUPER

“Wat we introduceren is niet alleen een motorplatform. Het is tevens een belangrijk initiatief voor het versterken van Scania’s toonaangevende positie op het gebied van duurzaam transport voor dit decennium”, aldus Alexander Vlaskamp, Scania’s Executive Vice President en Head of Sales and Marketing.

“Onze sterke focus op transportefficiëntie stuurt ons in de verschuiving naar een wereld zonder CO2-uitstoot. Een verschuiving waaraan onze nieuwe aandrijflijn aanzienlijk zal bijdragen.”

Grootste lancering sinds introductie Next Gen

In een van de grootste lanceringen sinds de introductie van de nieuwe vrachtwagengeneratie in 2016, introduceert Scania nu niet alleen een nieuw motorplatform, maar ook diensten en updates. Deze moeten Scania’s positie als toonaangevende fabrikant van hoogwaardige zware trucks consolideren.


Lees ook: Scania introduceert camera’s die de buitenspiegels vervangen


“We zien een transportwereld die snel verandert. Daarin gaat de vraag van klanten naar de beste totale bedrijfszuinigheid en een duurzame toekomst hand in hand”, zegt Vlaskamp. “Bij Scania hebben we ons doel hoger gesteld dan misschien welke andere fabrikant dan ook. Niet omdat we denken dat het gemakkelijk zal zijn, maar omdat we geen andere optie zien dan de doelstellingen die in het Parijs-akkoord zijn vastgelegd daadwerkelijk te halen.”

13-liter motor Scania

420 tot 560 pk

Het volledig nieuwe motorplatform voor Euro 6-voertuigen heeft vermogens van 420, 460, 500 en 560 pk. Daarmee belooft Scania’s aandrijflijn een brandstofbesparing van gemiddeld 8% in het segment langeafstandsvervoer. Alle motoren kunnen ook probleemloos op HVO-brandstof lopen en bij twee motoren kan een FAME-biodieselversie worden besteld. Er komen nog meer versies voor markten buiten Europa en voor biogasoplossingen. De nieuwe aandrijflijn omvat ook nieuwe versnellingsbakken en assen en een premium service: Scania ProCare. Deze dienst is voor klanten die op zoek zijn naar 100 procent geplande uptime. Verder introduceert Scania ook een optie voor digitale achteruitkijkspiegels, voor meer veiligheid.

‘Duurzame oplossingen’

“Bij Scania gaan we verder op de ingeslagen weg om onze klanten een breed scala aan duurzame oplossingen te bieden”, aldus Vlaskamp. “Het aandeel duurzame biobrandstoffen en elektrische voertuigen zal de komende jaren sterk toenemen. Echter zijn we voor ons dagelijks leven allemaal nog steeds afhankelijk van combimotoren. Dit is precies waarom Scania’s nieuwe motor zo belangrijk is, omdat deze zal bijdragen aan een aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot voor de rest van dit decennium.”

Scania Super

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie