Afgelopen maand hebben minder transporteurs faillissement aangevraagd
In navolging van eerdere positieve berichten over een lichte groei van de economische activiteit in de Eurozone, volgt er vandaag positief nieuws uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het aantal uitgesproken faillissementen in de transportsector is in juli afgenomen ten opzichte van een maand eerder. In juli werden in totaal 28 faillissementen uitgesproken, in juni waren dit er nog 38. In de afgelopen maand werden erin totaal 1130 faillissementen uitgesproken in Nederland. Dat waren er 89 meer dan in juni.
Herstel
Volgens economen van ING kan de transport- en logistieksector in 2014 een volumeherstel tegemoet zien van 1 procent. “In de tweede helft van dit jaar zal de transportsector weer gaan profiteren van een stijgende export, hoewel dit pas te merken is in de cijfers van volgende jaar. Het wegtransport staat echter nog een krimp van 1,7 procent te wachten door de krimpende bouwproductie, lagere consumentenbestedingen en de internationale concurrentie. Dat houdt het aantal faillissementen voorlopig op een hoger niveau dan eerdere jaren”, zegt transporteconoom Rico Luman van de bank. Vorig jaar moesten in totaal 509 transportondernemers hun deuren sluiten, zo’n 70 procent meer dan in 2011.
Middenmoot
Vooral de middelgrote bedrijven zitten in de hoek waar de klappen vallen volgens ING. “Grotere vrachtwagenbedrijven hebben vanwege hun omvang vaak meer mogelijkheden om te investeren”, vertelt de ING-econoom. “En kleine zelfstandige chauffeurs hebben over het algemeen minder kosten. Daardoor gaan zij minder snel failliet”. Nederland telt ongeveer 30.000 logistieke dienstverleners. Zo’n 11.000 daarvan houden zich bezig met wegtransport.