| 12:33 | Arjan Olsthoorn

Heineken gaat elektrisch de grens over met Einride

Heineken en Einride gaan elektrisch. De elektrische vrachtwagens gaan rijden tussen de brouwerij van Heineken in Den Bosch en het distributiecentrum in Duisburg. De bedrijven zullen de CO2-uitstoot naar verwachting met 930 ton per jaar verminderen.

Dit is voor de bierbrouwer een eerste stap in de overgang naar gedecarboniseerde vrachttransporten. Dat sluit aan bij de ambitie van Heineken om tegen 2040 net zero CO2-uitstoot te bereiken in de waardeketen, waarbij logistiek 12% van hun totale CO2-uitstoot vertegenwoordigt.

‘Geweldige partner’

Arjen van der Woude, Heineken’s Director Strategic Sourcing Supply Chain, zei: “Decarbonisatie van logistiek speelt een sleutelrol bij het realiseren van de net zero-ambitie van Heineken. Op dit moment is batterij-elektrisch transport een van de best gepositioneerde technologieën om wegvracht te decarboniseren. Einride heeft de kennis, het netwerk en de ervaring om op lange termijn end-to-end elektrische vrachtdiensten aan te bieden. Hun vermogen om voertuigfabrikanten, transportbedrijven, vervoerders, chauffeurs en autoriteiten samen te brengen om logistiek soepel te organiseren in essentiële delen van ons netwerk maakt hen een geweldige partner.”

Eerste vloot

De eerste fase van het project bestaat uit de volledige implementatie van het aanbod van Einride. Dit omvat de inzet van elektrische vrachtwagens die worden aangedreven door hernieuwbare energie. Maar ook de oprichting van laadinfrastructuur en de integratie van het op AI gebaseerde besturingssysteem, Einride Saga, dat het volledige ecosysteem aandrijft. Een eerste vloot van 5 vrachtwagens zal dagelijks tien volle vrachtwagenladingen vervoeren (ongeveer 540 km per vrachtwagen). De trucks zijn van het model Mercedes eActros 300. De laadinfrastructuur die is gebouwd om de routes van stroom te voorzien, is gebaseerd op de Kempower-laadoplossing, geïntegreerd met Saga. Met behulp van op data gebaseerde inzichten zal Saga routes optimaliseren, energieverbruik minimaliseren en nauwkeurig toezicht houden op emissiereducties.

Gedeelde ambitie

Robert Ziegler, General Manager EMEA bij Einride, zegt: “Bij Einride zien we Heineken als een ideale partner op een duidelijk gedefinieerd pad om CO2-uitstoot te verminderen. Aangezien de ambities van Heineken naar net zero zich uitstrekken over de hele waardeketen, helpen we hen graag dit doel te bereiken. Dat doen we door samen te werken aan een elektrificatiereis die landsgrenzen overstijgt.”

Lees ook: Nieuwe DAF’s voor Fieten Olie

Deze samenwerking markeert het begin van een gedeelde ambitie om de CO2-uitstoot verder te verminderen. Bovendien zijn er plannen om deze samenwerking in de nabije toekomst uit te breiden naar andere Europese landen.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie