| 13:50 | Arjan Olsthoorn

Heineken en Abrex rijden elektrische Volvo FM

Heineken neemt de eerste Volvo FM 4×2 Electric trekker in ontvangst, geleverd door BAS Truck Center. Logistiek dienstverlener Abrex wil uiteindelijk al hun 50 tankbierwagens emissievrij laten rijden.

In 2021 introduceerde Heineken de eerste elektrische tankbiertruck om de binnenstad van Amsterdam te bevoorraden met bier. Nu volgt er met de Volvo FM Electric een volledig elektrische trekker die 20.000 liter bier vervoert voor horeca en evenementen. “Sinds 2016 is Heineken gericht bezig om het wagenpark slimmer, efficiënter en duurzamer te maken. In alles wat we doen zoeken we naar de meest groene oplossing. Voor tankbier trekken we daarin samen op met onze vaste transporteur Abrex Logistics. We zijn erg enthousiast om de eerste Volvo FM Electric in gebruik te nemen. Daarmee versnellen we onze transitie aanzienlijk,” vertelt Carl van de Wielen, manager tankbier bij Heineken.

Minder geluid

Elektrisch rijden is met name voor de bevoorrading in de binnenstad een uitkomst. “Vanaf nu kunnen mensen op het terras in alle rust van hun biertje genieten. Geen dieseldampen of ronkende motor meer. Onze elektrische tankbier trucks zorgen voor minder lawaai en schoner transport,” vertelt Erwin Brekelmans, algemeen directeur van Abrex Logistics. Heineken is op weg om de komende jaren hun complete wagenpark emissievrij te maken. Van de Wielen: “We hebben vergroening volledig omarmd. De Volvo Electric wordt namelijk 100% groen geladen bij onze brouwerij in ‘s-Hertogenbosch. Gefaciliteerd door onze eigen windmolens en zonnepanelen.”

Enthousiast

Heineken en Abrex Logistics volgden de elektrische innovaties al jaren op de voet. Van der Wielen: “Wij wilden hier absoluut op instappen, maar het was wachten op het juiste model. Met de Volvo FM Electric hebben wij de elektrische truck gevonden die de gewenste performance en comfort biedt. Qua actieradius en capaciteit presteert deze truck ijzersterk. We kozen direct voor de meest veeleisende uitvoering: een opbouw waarmee we 20.000 liter bier vervoeren, in plaats van de gebruikelijke 12.000 liter. We zijn nu extra geladen om horeca, evenementen en plekken als Ziggodome en Rotterdam Ahoy te voorzien van tankbier.”

De eerste reacties zijn positief. Brekelmans: “De eerste ritten zijn gereden. En onze chauffeur is razend enthousiast. Deze Volvo Electric is een investering in de toekomst. Vanuit deze ervaringen willen we met elkaar zo veel mogelijk leren. Daar kunnen we onze routes en planningssystemen optimaal op afstemmen. Hier gaan we absoluut de vruchten van plukken.”

Investeren in innovatie

Op hun weg naar elektrisch sloegen Heineken en Abrex Logistics wederom hun handen ineen met BAS Truck Center. “Heineken hecht waarde aan duurzame samenwerkingen. Sinds 1995 verzorgt Abrex voor ons het tankbier transport. En ook BAS Truck Center denkt al jaren mee in het verbeteren van onze transportoplossingen. In 2011 leverden zij ons de eerste hybride Volvo Trucks en ontwikkelden zij speciale smalspoor tankbierwagens voor binnenstaddistributie. De eisen in de markt worden steeds specifieker, daar blijven we als drietal innoverende oplossingen voor bedenken, aldus Van der Wielen.

Lees ook: Volvo FM Electric voor Bierbrouwerij AB InBev

“BAS Truck Center tipte ons deze Volvo FM Electric, die volledig voldoet aan ons eisenpakket en snel leverbaar is. Deze truck behoort tot de eerste batch elektrische Volvo trekkers in Nederland. We bevinden ons in de frontlinie van elektrische distributie, daar zijn we trots op. De komende jaren blijven we, samen met Heineken, investeren in duurzaam transport,” besluit Brekelmans.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie