Broshuiskonvooi
| 11:40 | Arjan Olsthoorn

Broshuiskonvooi naar Profile Truckstar Festival

Langzamerhand wordt het een traditie: de organisatie van het Broshuiskonvooi als aanloop naar het Festival. Ruim honderd speciaaltransportcombinaties rijden op vrijdagmiddag in konvooi naar Assen.

Het is ook dit jaar weer een spectaculaire stoet van zware trekkers, gekoppeld aan trailers zoals diepladers en semi-diepladers. Stuk voor stuk beladen met lange, brede, zware en onhandelbare machines, voertuigen en materialen. Zoals de 2-bed-4 dieplader van Mark Mud, waarop een gigantische puinbreker staat. Ook de 10-assige semi van Combex is van de partij.

Lange stoet

Maar liefst 25 speciaaltransportbegeleiders zijn actief om het konvooi als één lange stoet van Kampen naar Assen te krijgen. ,,Een flinke uitdaging,’’ vertelt Jelke de Jong van Broshuis, ,,want de combinaties nemen natuurlijk nogal wat ruimte in beslag.’’ De route loopt via de N50 en de A28, voornamelijk snelweg dus, maar met name in het begin en na de afslag naar het circuit komen de combinaties een paar lastige rotondes tegen. Daarbij zullen de stuurmanskunsten van de chauffeurs en de technische mogelijkheden van de combinaties vol moeten worden ingezet. ,,Het is inmiddels een enorme happening,’’ aldus Jelke. ,,En trekt ongelooflijk veel bekijks. Langs de N50 van Kampen naar Zwolle staat het zwart van de mensen.’’

Kom het leukste feestje van het jaar met ons vieren, bestel nu je tickets!

Het meedoen aan het konvooi is ook een feestje voor de chauffeurs. Zij verzamelen zich tussen 2 en 5 uur ’s middags op het terrein van Broshuis in Kampen en kunnen daar onder het geniet van een hapje en een drankje lekker bijkletsen. Om 6 uur vertrekken zij in konvooi richting Assen waar ze rond 8 uur ’s avonds aankomen.

Oude Noordlus

Op het Festivalterrein in Assen is een speciale plek voor deze zware jongens gereserveerd: de Oude Noordlus. Dit gedeelte is omgebouwd tot een speciaaltransportplein, waar ook zwaartransportcombinaties en hijsmachines van andere merken staan. Waaronder bijvoorbeeld het zware spul van Mammoet. In totaal zullen er zo’n 130 combinaties zijn. Het is een unieke gelegenheid om te zien wat Nederland op het gebied van speciaal transport te bieden heeft. Jelke de Jong: ,,Je kijkt je ogen uit.’’

Op het speciaaltransportplein heeft Broshuis een eigen tent waar de zwaartransportliefhebbers worden voorzien van een natje en een droogje. Op zaterdag zal hier ook regelmatig ‘de zingende lasser’ te horen zijn: een medewerker van Broshuis met bijzonder muzikale talenten. Dus ben je op het Festival, vergeet dan niet de Oude Noordlus aan te doen. Het is de moeite meer dan waard.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie