Iveco De Rooy Africa Eco Race
| 08:00 | Rik Werner

Africa Eco Race etappe 2: Tegenslag voor Team de Rooy

Beide trucks van Petronas Team De Rooy Iveco liepen flinke tegenslagen op tijdens de tweede etappe van de Africa Eco Race.

Een kapotte schokdemper kostte Gerard de Rooy in de proef van 443 kilometer, van Dar Kaoura naar Agdal, een uur tijdverlies. Wuf van Ginkel zag al op de tweede dag zijn kansen op een hoge klassering in het algemeen klassement vervliegen. Een niet goed werkend bandenaflaatsysteem gaf hem zoveel hinder dat hij halverwege uit de proef moest rijden om via de weg het bivak te bereiken.

Remmen

,,Het eerste deel van de proef ging het als een speer”, vertelt Gerard de Rooy. Binnen de kortste keren had hij in de duinen van Erg Chebbi al de buggy die voor hem was gestart ingehaald en moesten ook de eerste motorrijders eraan geloven. De Rooy liep in op de Mini van Vladimir Vasilyev. Maar toen ging het mis. Op een snel stuk, waar de auto’s en buggy’s in het voordeel waren ten opzichte van de truck, kreeg De Rooy problemen met één van de remmen. ,,Eén van de schokdempers bleek afgebroken. Die moesten we demonteren, wat al veel tijd kostte. Daarna moesten we nog twee keer stoppen om de boel weer vast te zetten. Door die kapotte schokdemper was ook één van de remmen kapot gegaan. Met maar drie van de vier remmen door de duinen en over een aantal slechte stukken met veel stenen, dat schiet niet op.”

De Rooy kwam met de negende tijd overall (trucks, auto’s, motoren) aan de finish, op 1.05.46 van Vasilyev. In het klassement van de auto’s en trucks staat hij nu zevende op 1.11.11 van de Rus.

Terugval Van Ginkel

Wuf van Ginkel stond een aantal keren lang stil, voordat hij zijn truck uit de proef stuurde om via de weg verder te gaan. Doordat het bandenaflaatsysteem aan één kant van zijn truck niet goed werkte, kon monteur Bert van Donkelaar de banden niet op de juiste spanning krijgen. In de etappe met afwisselend duinen, zand, snelle paden en rivierbeddingen met stenen was de bandenspanning juist cruciaal. Het probleem leverde Van Ginkel twee aan flarden gereden banden op en eentje die langzaam leegliep. ,,Dit is een grote domper. Het klassement kunnen we vergeten nu. Dan maar kijken of er nog wat mooi dagresultaten in zitten.”

Lees ook: Africa Eco Race etappe 1: De Rooy en Van Ginkel goed van start.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie