A7
| 09:18 | Arjan Olsthoorn

A7 tussen Sneek en Joure blijft nog zeker een half jaar dicht

De A7 tussen Sneek en Joure blijft nog zeker een half jaar afgesloten. De weg ging twee weken geleden al voor onbepaalde tijd dicht, omdat het asfalt ter hoogte van het Prinses Margrietkanaal omhoog bleek te zijn geduwd door het grondwater.

In een spoedoverleg hebben Rijkswaterstaat heeft in overleg met de provincie Friesland en de gemeenten Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren een plan van aanpak gemaakt. Een oplossing voor het probleem waarmee de Prinses Margriettunnel kampt is nog ver weg. “We hebben hier te maken met hoge grondwaterstanden, veenweidegebied en een dorp dichtbij, dat alles maakt het niet gemakkelijk”, zegt hoofdingenieur-directeur Joost de Ruig van Rijkswaterstaat.

Het gaat om het deel van de A7 onder het aquaduct van het Prinses Margrietkanaal bij Uitwellingerga. Een deel van de tunnelbak, een zogenoemde tunnelmoot, is door de druk van grondwater omhooggekomen. Waarschijnlijk zijn er ankers gebroken die de tunnelmoot op zijn plaats moesten houden.

Omleiding zwaarder belast

Totdat er een oplossing is gevonden, moet het verkeer omrijden. De officiële omleidingsroute is ingesteld via Leeuwarden over de N31, A32 en de A7.

Rijkswaterstaat, de provincie en betrokken gemeenten maken zich ook zorgen om onder meer de bruggen op deze wegen. Die worden door de omleiding nu zwaarder belast en slijten daardoor sneller, of zijn slecht bestand tegen zwaar verkeer.

Prinses Margriettunnel

Foto’s: Rijkswaterstaat

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie