| 11:33 | Arjan Olsthoorn

A7 tussen Sneek en Joure mogelijk maanden dicht

De snelweg is sinds afgelopen woensdag in beide richtingen afgesloten, omdat er een soort drempel in het asfalt is ontstaan. Volgens Rijkswaterstaat duwt grondwater het wegdek van de A7 omhoog in de Prinses Margriettunnel, tussen Sneek en Joure.

“De tunnelbak bestaat uit meerdere delen, die noemen wij tunnelmoten. Eén zo’n deel is door de druk van het grondwater omhooggekomen. De eerste verwachting is dat de grondankers waarmee zo’n tunnelmoot op z’n plek wordt gehouden, zijn gebroken”, zo legt districtshoofd Gijs Coenraads van Rijkswaterstaat uit aan Omroep Fryslân.

“Het onderzoek alleen al is een complexe klus. We moeten ook naar alle segmenten kijken, dat gaat wel even tijd kosten.” Alle grondankers van de tunnel moeten gecontroleerd worden. “We hebben hier met een vrij unieke situatie te maken”, zegt Coenraads.” Het is overmacht. Sinds de bouw van de tunnel in 1976 hebben we netjes inspecties gedaan, er zijn nooit gebreken geconstateerd aan de ankers van de tunnelbak.”

Om ervoor te zorgen dat het asfalt en de tunnel niet verder omhoog komen, zijn er 1.700 bigbags met zand geplaatst, om tegendruk te geven. De A7 blijft voorlopig in beide richtingen dicht voor al het verkeer. “We bespreken de nieuw ontstane verkeerssituatie in de regio met de gemeenten De Fryske Marren, Súdwest-Fryslân, de provincie en de politie. Samen zoeken we naar optimalisatie voor de verkeersdoorstroming en de verkeersveiligheid”, besluit Coenraads.

 

Gijs Coenraads

Districtshoofd Gijs Coenraads van Rijkswaterstaat.

Foto’s: Omroep Fryslân

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie