| 10:15 | Bert Mateboer

Zonder buitenspiegels: het went erg snel

Rijden zonder buitenspiegels went erg snel. In plaats van buitenspiegels heeft de nieuwe Actros camera’s en beeldschermen op de A-stijlen. Tijdens de introductie in Berlijn bleek dat het rijden hiermee snel went: al na een paar minuten weet je niet beter. En wil je niet anders.

Een groot voordeel van de camera’s is dat je geen last meer hebt van de dodehoek achter de spiegelhuizen. Je hebt beter zicht vanuit de cabine. Het beeld van de camera’s, dat wordt weergegeven op grote beeldschermen op de A-stijlen, geeft een natuurgetrouw beeld van wat je anders in de spiegel zou zien. De lichtsterkte is regelbaar. Als ze eenmaal goed zijn ingesteld, hoeven ze vrijwel nooit meer te worden bijgesteld. Ook de instelling van de stoel heeft voor de bestuurder geen invloed op het beeld op de schermen: het is altijd optimaal.

Bij het nemen van een bocht draait het beeld van het display aan de binnenkant van de bocht mee zodat de chauffeur altijd zicht heeft op de hele combinatie. Afstandslijnen geven aan wat de exacte afstand tot het achteropkomende verkeer is. Een speciale rangeermodus vergemakkelijkt het achteruitrijden. En tijdens een rust kan de chauffeur vanaf zijn bed door middel van de MirrorCams zien wat er rondom zijn truck gebeurt: zelfs zonder dat hij de gordijnen hoeft te openen.

Opvallend is wel dat de frontzichtspiegel en de trottoirspiegel nog wel op de Actros zitten. Die gaan op termijn ook door camera’s vervangen worden, maar dat kan nog einige tijd duren.
Het gebruik van camera’s in plaats van buitenspiegels is in alle Europese landen toegestaan.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Geen dodehoek meer door spiegelhuizen: de camera zit boven de deur, dus neemt geen zichtveld weg.

De beeldschermen op de A-stijlen geven een natuurgetrouw beeld van wat je anders in een spiegel zou zien.

Niet alleen de Actros maar ook de Arocs gaat zonder buitenspiegels (met uitzondering van de frontspiegel en trottoirspiegels) geleverd worden. De levering start overigens pas over een half jaar.

 

 

 

 

 

2 Reacties
  1. goede middag.
    wij hebben een integraal camper waarbij de linker spiegel het uitzicht vooral
    bij het oprijden van een rotonde erg in de weg zit
    is het mogelijk hier camera spiegels te monteren en weet iemand hiervoor een adres?

    m.v.g tonnie monnikhof

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie