Word chauffeur!
De meesten weten het van jongs af aan al. Zij willen zo snel mogelijk vrachtwagenchauffeur worden want als het chauffeursbloed door je aderen stroomt, is de keuze snel gemaakt.
Het chauffeursvak is meer dan een baan op zich. Voor de meesten is het ook een hobby en een life-style. Het is sowieso geen van-negen-tot-vijf baan; het is werk dat een flexibele instelling vereist, stressbestendigheid, en het vermogen om een grote verantwoordelijkheid te kunnen dragen. Want het is niet niks om met veertig of vijftig ton onderweg te zijn.
Zoek je werk? Kijk eens op TruckstarWerk, onze eigen online vacaturebank. Hier kun je door een paar honderd vacatures een baan zoeken. Ook kun je je eigen CV uploaden en gevonden worden.
Waar de keuze om chauffeur te worden voor velen snel gemaakt is, blijkt de volgende keuze iets moeilijker. Als je eenmaal je papieren op zak hebt moet je solliciteren, en in welke tak van transport zou jij het liefste willen werken? Wij zetten een hele serie deelsectoren voor je op een rijtje: van kippertransport, tot autotransport en tanktransport en vertellen wat over de huidige stand van zaken in het transport, zodat jij je kan oriënteren.
De tijden veranderen
Tegenwoordig kun je veel makkelijker dan vroeger via uitzendbureaus werk vinden. Momenteel trekt de economie weer aan en is er bij transportbedrijven meer werk. Maar op dit moment, net na de crisis, durft niet ieder transportbedrijf het aan om meteen nieuw personeel in dienst te nemen. Daarom worden nu veel chauffeurs via uitzendbureaus aangenomen. Velen van hen krijgen alsnog een vast contract aangeboden, zo blijkt.
Vroeger was het chauffeursvak synoniem met geen gezinsleven, lange dagen, en lang van huis. Daar is de laatste tien á twintig jaar verandering in gekomen.
Oneerlijke concurrentie
Want, sinds de open grenzen met Oost-Europa is de transportmarkt helemaal veranderd. Oost-Europese chauffeurs rijden tegen lagere salarissen. Daarom wordt nu veel lange-afstandswerk door deze goedkopere Oost-Europese chauffeurs gedaan. Bedrijven die met West-Europese chauffeurs rijden kunnen niet tegen deze oneerlijke concurrentie op. Voor veel Nederlandse chauffeurs is de nadruk hierdoor verschoven naar werk waarbij men vaker in Nederland is.
48-urige werkweek
Daarnaast heeft de Europese Unie, op verzoek van Frankrijk, de 48-urige werkweek ingevoerd zodat chauffeurs gemiddeld niet meer dan 48 uur per week arbeidstijd mogen rekenen. Veel bedrijven hebben tegenwoordig ook part-time chauffeurs in dienst. Dit kan voor transportbedrijven en werknemers heel gunstig uitpakken en werkt vooral in het nationaal transport goed.
Nijpend chauffeurstekort
Bovendien vinden herintreders en werknemers die eerst in andere sectoren werkzaam waren tegenwoordig ook hun weg naar het transport. Een laatste ontwikkeling die het transport in toenemende mate parten speelt, maar die ook kansen biedt, is de vergrijzing. De komende jaren zullen duizenden chauffeurs met pensioen gaan. Dat zorgt voor een toenemend tekort aan chauffeurs en dat terwijl er nu al duizenden vacatures zijn. Alle kansen dus!

Chauffeur Theo van Vegten was eerst calculator in de bouw. Toen hij door de crisis zijn baan kwijt raakte besloot hij een andere weg in te slaan en chauffeur te worden. Hij haalde zijn papieren en via een uitzendbureau kwam hij bij Vlug en Zonen in dienst. Al snel kreeg hij een vast contract.
Distributie – goede leerschool, belangrijk, en er is altijd werk
De distributiechauffeur is een zeer belangrijke schakel in de transportketen. Zonder deze chauffeurs komt Nederland letterlijk tot stilstand en blijven de winkels leeg. Want, het laatste stukje transport zal toch altijd nog met de (distributie-)truck gedaan moeten worden.

Zeer belangrijk werk: de bevoorrading van de winkels in ons land.
In de distributie is altijd werk te vinden en omdat er niet altijd met de grootste auto’s gereden wordt, is de distributie voor velen de ideale opstap. Je leert direct goed rijden, manoeuvreren en lastige verkeerssituaties goed in te schatten. Andere voordelen zijn: veel contact met mensen iedere dag, vaak de mogelijkheid om op vaste tijden te werken, veel vacatures en je blijft fit omdat je veel lichaamsbeweging geniet.
Nadelen zijn dat je niet zo snel op de allerdikste auto’s terechtkomt. Verder kan het distributiewerk lichamelijk zwaar zijn en zul je om moeten kunnen gaan met ongeduldige automobilisten en fietsers die je aan alle kanten voorbij schieten terwijl je staat te manoeuvreren en te lossen.

In de distributie wordt ook veel met opleggers gereden – veelal hebben deze een stuuras. En ook al zijn het niet altijd de dikste auto’s, je hoeft je nergens voor te schamen als je met zo’n spulletje voor het dok staat.
Zwaar nationaal werk
In het binnenlandwerk wordt, zoals gezegd, met zware trucks gereden. Dit kunnen auto’s zijn in de zware distributie, die D.C’s van supermarkten bevoorraden, het kan het vervoer van losgestort afval, puin of metaal in bijvoorbeeld afzetcontainers zijn, diverse agrarische producten zoals aardappelen, wortelen en uien, of het vervoer van stenen en andere bouwmaterialen. Ook al rij je met een zware truck, vaak ben je wel ’s avonds thuis.
LZV’s
De afkorting LZV staat voor Lang Zwaar Voertuig, (of Langer Zwaarder Voertuig). Het zijn de machtigste trucks van ons land en chauffeurs zijn trots op hun LZV’s, en terecht. De dimensies van de LZV gaan de standaard Nederlandse en Europese maten en gewichten namelijk een stukje te boven. Een LZV mag maximaal 25,25 meter lang zijn en zestig ton zwaar. LZV’s worden zoveel mogelijk uit standaard materieel samengesteld, maar er zijn wel speciale link-trailers en dolly’s die veel gebruikt worden.
Veel voorkomende LZV-configuraties zijn: motorwagen-dolly-oplegger, trekker-linktrailer-oplegger, trekker-oplegger-wipkar en motorwagen-wipkar-wipkar.
In Nederland heeft de LZV na jarenlange proef- en testperiodes een wettelijke status gekregen. Dat betekent dat iedere transporteur een LZV op de weg mag zetten. Wel moet er een ontheffing aangevraagd worden bij de RDW en moet de chauffeur een LZV-certificaat hebben. Verder geldt dat de LZV alleen op het hoofdwegennet mag rijden en op verbindingswegen naar zogeheten kerngebieden. Daarnaast gelden er nog enkele technische eisen.

Dit is de duizendste LZV van Nederland. Transportbedrijf Van der Velden kreeg op 16 juni 2014 voor dit voertuig de duizendste LZV-ontheffing overhandigd van Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu.
Internationaal
Voor velen het echte werk: Een dikke truck en lange afstanden. Hoewel er vanuit Europa steeds meer beperkingen komen op het gebied van de rij- en rusttijden en de arbeidstijden, en er volop goedkope Oost-Europese concurrentie is, zullen er altijd internationale ritten blijven voor Nederlandse en Belgische chauffeurs.
Nederland produceert veel groenten, zuivelproducten en bloemen en planten, producten die gretig afzet vinden in de ons omringende landen. Ook de luchthaven Schiphol en de havens van Rotterdam en Antwerpen zorgen ervoor dat Nederland en België als doorvoerlanden fungeren en buitenlandse markten bedienen. Het internationale wegtransport is onmisbaar in deze positie van Nederland en België.

Rij je internationaal, dan is de kans groot dat je op een veertigtons truck rijdt, vaak bestaande uit een 4×2-trekker en een standaard oplegger van 13,60 meter met drie starre assen: de Europese standaard-truck.
Internationale chauffeurs rijden vaak met trucks tot veertig ton, met grote en luxe uitgevoerde cabines, zoals DAF’s Super Space Cab, Volvo’s Globetrotter-cabine en de Topline-cabine van Scania. Als chauffeur heb je vaak ook een vaste auto. Een ander voordeel is dat je wat te zien krijgt van Europa. De Alpen, het binnenland van Spanje, het Zwarte Woud, Schotland of Zweden: het zijn allemaal prachtige gebieden en landen om doorheen te rijden. Ook kom je veel met andere Europeanen en andere culturen in contact. Met de nachtvergoedingen en maximale uren kan je salaris er heel leuk uit gaan zien.

Prachtige uitzichten zoals hier in het noorden van Engeland, horen bij het internationale werk. Daar kan geen bureau-baan tegenop!
Nadelen internationaal
Een nadeel kan zijn dat je minder vaak thuis bent en dat je sociale leven daar onder lijdt. Ook moet je als internationaal chauffeur af en toe hard werken en bijvoorbeeld in een voor jou misschien onbekende maar hectische stad als Milaan op één dag een hele serie adressen zien te lossen. Daarnaast zitten internationale chauffeurs vaak de hele dag te rekenen of ze wel uit komen met hun rij-uren. Files en overvolle parkeerplaatsen gooien geregeld roet in het eten, en een overtreding van rij- en rusttijdenwet die op die manier onbedoeld wordt begaan, kan weken later, in een heel ander land zwaar beboet worden.
Chauffeur autolaadkraan
Een autolaadkraan maakt je onafhankelijk wat betreft het laden en lossen van uiteenlopende materialen: van machines tot stenen en van bouwketen tot containers. Dat gaat efficiënt en snel, maar vergt wel de nodige kennis van zaken. Onjuist gebruik van een autolaadkraan brengt grote risico’s met zich mee voor alle betrokkenen. Er is een opleiding voor en die richt zich dan ook op het veilig opstellen en bedienen van auto en kraan. De cursisten leren alles over stabiliteit en belastbaarheid, het hydraulische systeem, het werken met goedgekeurde hijsmiddelen en een dito autolaadkraan.
Als chauffeur kom je vaak op bouwplaatsen, of andere locaties waar gewerkt wordt. Dit kan langs de snelweg zijn, maar ook in een stadscentrum of op een industrieterrein waar bijvoorbeeld een nieuw transformatorhuisje geplaatst moet worden.

Een deel van de tijd ben je met hijsen bezig: echt vakwerk!
Zwaar en exceptioneel transport
Als een gewone vrachtwagen te klein of te licht blijkt te zijn, kom je bij het zwaar en/of exceptioneel transport uit. Dit is een echt specialisme, maar er is geen speciale opleiding voor. Het moet je in je bloed zitten om met overmaatse ladingen en zware, lange, hoge vrachtwagens uit de voeten te kunnen en je moet er de uitdaging van inzien dat alles net een tandje zwaarder en gekker is dan normaal. Dit vak leer je in de praktijk en bij gebleken kwaliteiten kun je als chauffeur een prachtige carrière maken.

Het zwaar en speciaal transport is een vak apart.
Nadelen zijn de moeilijk in te schatten werktijden en de vertragingen die bij complexe transporten op de loer liggen. Ook wordt er in deze sector nog wel eens ’s nachts gewerkt en daar moet je tegen kunnen. Er is overigens wel een cursus exceptioneel transport waarin je de wettelijke en technische achtergronden leert kennen en je leert communiceren met transportbegeleiders. De cursus is toegankelijk voor chauffeurs die al de nodige rij-ervaring hebben maar die het exceptioneel transport in willen.
Zeecontainervervoer
Het zeecontainervervoer gebeurt op regionale schaal, maar ook nationaal en internationaal, en kan daarom zeer afwisselend zijn. Dit geldt eveneens voor de lading van containers, maar als chauffeur heb je met het laden en lossen over het algemeen weinig van doen. Voor het afzetten en opzetten van containers kom je op de grote containerterminals in bijvoorbeeld de havens van Rotterdam en Antwerpen. Er zijn echter ook kleinere terminals, zoals in Tilburg, Veendam en Leeuwarden, van waaruit met containers gereden wordt.
Voordeel van dit werk is dat je over het algemeen een zware auto rijdt, en zelf niet hoeft te laden en te lossen. Nadeel is dat je daarom wel veel moet wachten en ook bij de grote containerterminals is het vaak lang wachten. Verder moet je goed de weg weten met alle specifieke documenten zoals douanepapieren en containerbeladingscertificaten.
Geconditioneerd vervoer
Geconditioneerd vervoer betekent dat de lading op een constante temperatuur gehouden moet worden. Vaak gaat het om koel- en vriesproducten, maar ook tankwagens die bepaalde gesmolten stoffen verwarmd vervoeren vallen hier onder. Bij een koel-vrieswagen moet je goed de temperatuur in de gaten houden en de koelmotor kunnen bedienen. Het gaat bijna altijd om bederfelijke levensmiddelen, zoals vlees, vis of groenten, en hierbij moeten tevens strikte hygiëne-eisen in acht genomen worden en is het risico groot dat de hele lading verloren gaat als de temperatuur niet goed is, een hele verantwoordelijkheid.

Koelers zijn vaak mooie trucks.
Voordeel is dat koelers mooie wagens zijn om mee te rijden en het werk ook wel een zekere status met zich meebrengt. Nadeel is dat je ’s nachts een brullende koelmotor achter je bed hebt hangen. De overheid heeft een aantal strenge HACCP-eisen verplicht gesteld. Als je met bederfelijke goederen wil gaan rijden moet je daarom het ATP-certificaat (CCV-diploma Bederfelijke Goederen) halen. Tijdens de cursus leer je de eigenschappen van de producten, en het voorkomen van bederf door toepassing van de juiste hygiëne. Je leert ook alles over de techniek achter het koelen en verwarmen van ladingen en je leert storingen op te sporen in het systeem. Het ATP-certificaat is een echt vakdiploma, waarmee je je als chauffeur specialiseert en onderscheidt van andere chauffeurs.
Tankvervoer – expertise vereist
Een bijzondere vorm van transport is het tankvervoer. Tankauto’s vervoeren grote hoeveelheden vloeibare stoffen – terwijl bulkauto’s grote hoeveelheden losgestorte, droge stoffen vervoeren. Bij tankwagens kun je denken aan benzine, diesel, gecomprimeerde of vloeibaar gemaakte gassen of talloze andere gevaarlijke stoffen. Maar het gaat vaak ook om vloeibaar gemaakte vetten, oliën, of andere stoffen voor de levensmiddelenindustrie.
Het laden en lossen van deze vrachten vereist behoorlijk wat expertise en vakkennis, maar ook concentratie. Je hebt te maken met compressoren, druk in de tank, of onderdruk, het aansluiten van leidingen en slangen, en je ziet tijdens het lossen niets van de stof. Met een voet op een slang kun je voelen of de laatste klodders vet de tank uit worden geblazen.
Rij je met benzine of andere gevaarlijke stoffen, dan gelden er nog diverse extra regels en heb je vele voorzorgsmaatregelen te nemen. Geen sinecure, en het tankwerk is ook niet voor iedereen weg gelegd. Het werk brengt echter wel status met zich mee. Bovendien rij je over het algemeen met zware, goed onderhouden trucks.

Het rijden met een tankwagen heeft nog iets anders bijzonders: de onvermijdelijke klots tijdens het rijden.
Bulkvervoer
Het bulkwerk is evenmin kinderspel. Je rijdt met enorme hoeveelheden korrels of ander losgestort spul zoals diervoeders, cementpoeder of kalkpoeder. Het lossen geschiedt vaak door de tank te kiepen en met lucht de stof, het poeder, of de korrels ‘los te woelen’ en met overdruk de silo uit te persen.

Het laden van een silotrailer gebeurt op veel plaatsen direct onder opslagsilo’s.
Kippervervoer
Het kippervervoer is bijzonder want als één van de weinige bestuurders kom je als chauffeur met je truck ook op plekken waar (nog) geen wegen zijn: in het zand, of op de rijplaten. Dit maakt het rijden zeer afwisselend en speciaal. Nederland heeft een bijzondere positie in Europa in het kippertransport omdat hier vijf-assige kippers worden toegelaten die tot vijftig ton mogen wegen. De merken Ginaf en Terberg leveren deze wagens, maar ook Scania, MAN en Mercedes leveren voor de Nederlandse markt dikke vijf-assers.
De lading is altijd losgestort en kan van alles zijn: van vervuilde grond tot grind, asfalt, zand en sloopafval. Als voordeel geldt voor velen dat ze op een stoere dikke auto terechtkomen en naast hun werk ook tijd hebben voor thuis. Nadelen zijn dat er vaak hetzelfde rondje om de kerk moet worden gereden en dat er ook geregeld ’s nachts gewerkt moet worden, bijvoorbeeld bij grote wegenbouwprojecten. Er is een opleiding die openstaat voor chauffeurs die minstens een half jaar rij-ervaring op de vrachtwagen hebben. Tijdens de opleiding leer je veel over rijden in zwaar terrein, keren en achteruitsteken, en je leert een en ander over de verschillende ladingen en de techniek van de auto.
Autotransport
Als chauffeur op een autotransporter rij je zowel binnenland als buitenland. Ook dit is een aparte tak van transport aangezien de lading meestal uit dure, nieuwe luxewagens bestaat, die met de nodige zorg moeten worden behandeld. Daarnaast is de opbouw van een autotransporter redelijk ingewikkeld en zul je goed moeten leren hoe je die bedient. Het laden van de auto’s moet je zelf doen kan soms een ingewikkelde puzzel zijn, waarbij een kras op een nieuwe auto snel gemaakt is, en je goed op de hoogte van de bovenste rij moet letten. Ook het lossen bij de klant doe je zelf als chauffeur, waarbij je snel, maar uiterst voorzichtig te werk moet gaan.
Als je van auto’s houdt, is dit een droombaan. Je rijdt dagelijks in de nieuwste modellen. Nadeel is wel dat je bijna altijd een kleine cabine van je baas zult krijgen. Een opleiding is in principe niet verplicht, maar bij de grote autotransporteurs vaak wel gewenst, of vereist. Tijdens de opleiding Chauffeur Autotransport verwerf je inzicht in en doe je kennis op over verschillende facetten van het autotransport: techniek van de autotransporter, laden en lossen, belemmeringen tijdens het rijden, schade-inspecties, communicatie en presentatie en natuurlijk veiligheid. Deelnemers moeten rijbewijs C hebben en minimaal een half jaar rijervaring.
Veetransport
Heb je wel wat met dieren, dan is een baan als chauffeur op een vee-auto misschien wel iets voor jou. Er wordt heel wat afgereden met varkens, schapen, koeien en paarden, op korte en langere afstanden. Nederland voert behoorlijk wat vee uit, en daarom is er altijd behoefte aan veerijders. Je kunt het zielig vinden, maar je kunt het werk ook zo professioneel en diervriendelijk mogelijk doen. Onderweg heb jij als chauffeur namelijk de zorg voor de dieren, en vooral op de langere ritten is dit een belangrijke taak.
De regels zijn de laatste jaren een stuk strenger geworden, juist om dierenleed tegen te gaan, maar ook om de verspreiding van ziektes onder de veestapel te voorkomen. Daarom is er een cursus ontwikkeld en een certificaat zodat je die regelgeving leert, en hoe je verantwoord vee vervoert. Je leert dieren drijven – laden – verzorging van de dieren, en je leert de richtlijnen rond hygiëne, zoals het ontsmetten en schoonmaken van de wagen. Het certificaat blijft vijf jaar geldig. Onder chauffeurs zijn de veerijders een heel aparte en hechte groep. Affiniteit met de agrarische sector en de liefde voor dieren zijn uiteraard belangrijk in dit werk.