William Rutten
| 16:56 | Arjan Olsthoorn

William Rutten eert vrachtwagenchauffeurs met speciale fotoserie

Fotograaf William Rutten presenteert vandaag een fotoserie van een groep mensen die doorgaans minder zichtbaar is voor het publieke oog: vrachtwagenchauffeurs!

Ter ere van de Dag van de Vrachtwagenchauffeur heeft William een uitgebreide fotoserie gemaakt van verschillende chauffeurs. Op deze manier zet de fotograaf hen op ‘hun dag’ in het zonnetje.

De foto’s werden vandaag onthuld tijdens een mini-tentoonstelling die toepasselijk werd opgezet in een vrachtwagen. De chauffeurs, vijf heren en twee dames, zijn gekozen uit een grote groep aanmeldingen en werden opgegeven door hun werkgevers als dank voor hun inzet.

Billboards

De foto’s die William Rutten heeft gemaakt zijn vanaf vandaag ook op billboards langs snelwegen in heel Nederland te zien, zodat zoveel mogelijk chauffeurs via deze foto’s bedankt worden voor hun inzet. Dit is inmiddels de derde editie van de De Dag van de Vrachtwagenchauffeur. Honderden bedrijven door heel Nederland doen mee en zetten hun vrachtwagenchauffeurs in een welverdiend zonnetje. Van transportbedrijven en distributiecentra tot supermarkten en benzinestations.

‘Sterren van de weg’

William Rutten over de fotoserie: “Een paar maanden geleden werd mij gevraagd of ik ervoor openstond om een fotoserie te maken van een groep vrachtwagenchauffeurs. Een initiatief waar ik graag aan meewerk! Ik heb de chauffeurs met veel plezier vastgelegd, samen met hun trots: hun vrachtwagens. Het zijn allemaal totaal andere mensen die een gemeenschappelijke passie hebben voor hun vak. Je staat er niet zo bij stil, maar vrachtwagenchauffeurs zijn onze sterren van de weg. Zonder hen ligt er bijvoorbeeld niets in de supermarkten en kunnen we niet online shoppen. Ze verdienen het om in het zonnetje gezet te worden.”

‘Waardering voor het beroep’

Hans Konings, Directiesecretaris van het Sectorinstituut Transport en Logistiek: “We zijn trots op de serie foto’s die William Rutten heeft gemaakt. Ze vormen een mooi beeld van onze diverse beroepsgroep. Mannen en ook steeds meer vrouwen van diverse leeftijden en met verschillende achtergronden. Deze groep mensen staat symbool voor de hele beroepsgroep van hardwerkende chauffeurs. Zij verdienen het om waardering te krijgen voor het vakwerk dat zij iedere dag leveren. Daarbij moeten zij zich continu aanpassen aan steeds veranderende omstandigheden. We vinden het geweldig om te zien dat De Dag van de Vrachtwagenchauffeur steeds meer leeft en door honderden bedrijven in heel Nederland omarmd is.”

Chauffeurs zijn blij met de dag

Uit onderzoek dat wij hielden onder 369 vrachtwagenchauffeurs blijkt dat chauffeurs blij zijn dat er een dag bestaat waarin de beroepsgroep in het zonnetje gezet wordt. Dit wordt aangegeven door 84% van de chauffeurs uit het onderzoek. Nog meer chauffeurs, 89%, vinden het terecht dat chauffeurs bedankt worden. En 78% vindt het leuk om zelf op de dag in het zonnetje gezet te worden. Chauffeurs zijn over het algemeen tevreden over hun werk, blijkt uit het onderzoek: 70% geeft hun werk een 8 of hoger, 22% een 7 en slechts 8% lager dan dit.

Aantrekkingskracht sector vergroten

Op de Dag van de Vrachtwagenchauffeur willen de werkgeversorganisaties TLN en VVT en vakbonden FNV en CNV chauffeurs in een welverdiend zonnetje zetten. Tegelijkertijd vergroot men de aantrekkingskracht van het beroep. Naast de fototentoonstelling, worden er door heel Nederland acties georganiseerd om chauffeurs te bedanken. Deelnemende partijen kunnen naar eigen inzicht en idee de actie invullen. Van het uitleggen van een rode loper tot het meegeven van wat lekkers voor onderweg. Alles kan. Als de chauffeur zich in het zonnetje gezet voelt, dán is de actie geslaagd.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie