Partnerbijdrage ·
Heb je een personenauto verzekerd op je naam staan? Dan bouw je schadevrije jaren op. Voor ieder jaar dat je geen schade claimt, verdien je een schadevrij jaar. En hoe meer je er daarvan hebt, hoe lager de verzekeringspremie wordt. Hoe werkt dat precies?
Hoe werkt het opbouwen of verliezen van schadevrije jaren?
Verzekeraars maken gebruik van een systeem om te bepalen hoeveel korting je krijgt. Dat noemen ze de bonus-malusladder. Per schadevrije jaar klim je op deze ladder, en krijg je meer premiekorting. Hoe de bonus-malusladder eruit ziet, verschilt weer per verzekeraar.
Heb je schade aan je personenauto en kun je deze niet verhalen op iemand anders? Dan val je een of meerdere treden terug op de bonus-malusladder. Het aantal treden dat je terugvalt, is niet altijd gelijk aan het aantal schadevrije jaren dat je verliest. Je verzekeraar kan je precies vertellen hoe dit zit.
Hoe weet ik mijn aantal schadevrije jaren?
Hiervoor kun je het beste contact opnemen met je verzekeraar. Je kunt je schadevrije jaren ook navragen bij Roy Data, de database waar verzekeraars de schadevrije jaren bijhouden van personenautobezitters, maar deze gegevens zijn niet altijd up-to-date.
Ben je op zoek naar een goedkope autoverzekering en wil je daarom overstappen naar een andere verzekeraar? Dan ontvang je sowieso een overzicht van je vorige verzekeraar waarin het aantal schadevrije jaren staat. Je hoeft het dan niet zelf bij Roy Data op te vragen.
Zijn schadevrije jaren onbeperkt geldig?
Tot een aantal jaar geleden raakte je bij veel personenautoverzekeraars je schadevrije jaren kwijt als je een jaar lang geen verzekering meer op je naam had staan. Tegenwoordig is deze periode bij de meeste verzekeraars verlengd naar drie jaar. Pas als je langer dan drie jaar geen personenautoverzekering meer hebt, raak je je schadevrije jaren en de opgebouwde korting kwijt.
Kan ik schadevrije jaren meenemen van de personenauto naar een tweede auto?
Veel verzekeraars kennen een tweede autoregeling. Daarmee krijg je met de schadevrije jaren van de eerste personenauto, korting op de verzekering van de tweede auto. Hier zit wel een aantal voorwaarden aan. Zo moet jij of je partner vaak de hoofdbestuurder van de personenauto zijn, en moet de hoofdbestuurder ouder dan 24 jaar zijn. Daarnaast mag de persoenenauto niet een te hoge waarde hebben. Ook kan de korting die je krijgt, verschillen per dekking. Je kunt bij je verzekeraar navragen wat voor tweede autoregeling er is.