| 11:43 | Arjan Olsthoorn

Volvo test waterstof-elektrische vrachtwagens op openbare weg

Waterstof-elektrische vrachtwagens zullen een belangrijk onderdeel vormen van het emissievrije productportfolio van Volvo Trucks. De voertuigen hebben nu een belangrijke mijlpaal bereikt: ze worden getest op de openbare weg.

Vorig jaar presenteerde Volvo Trucks voor het eerst zijn elektrische trucks met brandstofcellen. Deze emissievrije trucks gebruiken waterstof om hun eigen elektriciteit aan boord te produceren en zijn geschikt zijn voor inzet op langere afstanden.

Nu zijn de trucks voor het eerst getest op de openbare weg. Maar niet zomaar een openbare weg; om het extra uitdagend te maken, zijn de tests uitgevoerd boven de poolcirkel in het noorden van Zweden – in een extreem koud klimaat.

‘Ideale testomgeving’

“De vrachtwagens rijden zeven dagen per week en in alle weersomstandigheden. De zware situaties op de openbare weg in Noord-Zweden, met ijs, wind en veel sneeuw, vormen een ideale testomgeving”, zegt Helena Alsiö, Vice President Powertrain Product Management bij Volvo Trucks. “Ik ben blij te kunnen zeggen dat de tests goed verlopen. De resultaten bevestigen wat we vooraf, zowel digitaal als op onze besloten testbaan in de buurt van Göteborg, hebben getest.”

De door waterstof aangedreven brandstofcel-elektrische trucks (FCEV) zullen vooral geschikt zijn voor langere afstanden en wanneer het gebruik van batterij elektrische trucks (BEV) geen optie is, bijvoorbeeld in landelijke gebieden zonder laadinfrastructuur.

Beschikbaar binnen enkele jaren

De brandstofcel-elektrische trucks (FCEV) zullen in de tweede helft van dit decennium beschikbaar zijn. Tests met vervoerders zullen enkele jaren voor de commerciële lancering van start gaan.
Om de ontwikkeling te versnellen, heeft Volvo Group zijn krachten gebundeld met Daimler om brandstofcelsystemen op maat te ontwikkelen en te produceren voor voertuigen voor langeafstand transport en zwaardere inzet.

Volvo’s brandstofceltrucks op waterstof zullen twee brandstofcellen gebruiken met een capaciteit om 300 kW elektrisch vermogen te genereren. Groene waterstof is een eindeloze bron die wordt geproduceerd met behulp van hernieuwbare energiebronnen, zoals wind, water en zon.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie