Lane Change Support
| 11:39 | Arjan Olsthoorn

Volvo introduceert nieuw veiligheidssysteem Lane Change Support

Volvo Trucks introduceert nu een nieuw veiligheidssysteem. Dit systeem detecteert kwetsbare weggebruikers, die de dode hoek aan een van de zijden van de truck betreden.

In drukke verkeerssituaties is het zelfs voor de meest ervaren chauffeur moeilijk om alles rondom de truck waar te nemen. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, introduceert Volvo Trucks nu een nieuw veiligheidssysteem. Het systeem heet Lane Change Support en heeft een botswaarschuwing (Side Collision Avoidance Support). Met behulp van een dubbele radar aan weerszijden van de vrachtwagen detecteert het systeem wanneer andere weggebruikers, bijvoorbeeld fietsers, het risicogebied betreden.

“Een ongeval kan in een fractie van een seconde gebeuren. Ons uitgebreide ongevalsonderzoek is gebaseerd op tientallen jaren studie van praktijksituaties. Dit nieuwe veiligheidssysteem helpt de chauffeur mogelijke aanrijdingen met kwetsbare verkeersdeelnemers te voorkomen”, zegt Anna Wrige Berling, Traffic & Product Safety Director bij Volvo Trucks.

Dode hoek

Wanneer iemand zich in de dode hoek bevindt, informeert het systeem de chauffeur via een rood licht op de betreffende zijspiegel. Als de chauffeur zijn richtingaanwijzer aanzet om bijvoorbeeld van rijstrook te wisselen, begint het rode licht te knipperen en klinkt er een waarschuwingssignaal. De chauffeur wordt gewaarschuwd en kan de truck afremmen, waardoor bijvoorbeeld een fietser kan passeren.

“Bij Volvo Trucks is onze langetermijnvisie nul ongevallen en veiligheid vormt de kern van alles wat we doen. Dit nieuwe systeem is een voorbeeld van onze inspanningen om deze doelen te bereiken”, besluit Anna Wrige.

General Safety Regulation

Het nieuwe systeem is vanaf september 2022 wereldwijd beschikbaar op de Volvo FH, FM en FMX. De Volvo FL- en FE-modellen krijgen in 2023 de beschikking over het nieuwe veiligheidssysteem. De botswaarschuwing voldoet aan de nieuwe eisen binnen de General Safety Regulation voor kwetsbare weggebruikers. Deze gaat in 2024 van kracht.

Volvo veiligheidssystemen Side Collision Avoidance Support

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie