ICA
| 14:01 | Arjan Olsthoorn

Volvo bundelt krachten met Zweedse supermarktketen ICA

Volvo Trucks en ICA Zweden, de grootste supermarktketen van het land, bundelen hun krachten. Samen gaan ze onderzoeken welke transportstromen van het bedrijf elektrisch kunnen worden. Op lange termijn zal de samenwerking worden uitgebreid naar andere gebieden die kunnen bijdragen aan het verminderen van de milieugevolgen van het transport. 

Als eerste stap gaan ICA Zweden en Volvo Trucks onderdelen van de transportstromen van de supermarktketen analyseren. Zodoende willen ze mogelijke routes voor elektrische voertuigen vinden.

‘Transportemissies verminderen’

“We hebben een belangrijke verantwoordelijkheid om de gevolgen van onze transporten op het klimaat te verminderen. Dankzij onze samenwerking met Volvo Trucks komen de ontwikkelingen om onze transportemissies te verminderen, in een versneld tempo. Dit is volledig in lijn met het duurzaamheidsbeleid van ICA”, zegt Anders Svensson, CEO van ICA Zweden.

De samenwerking betreft het wegvervoer voor ICA binnen Zweden, zowel in stadscentra als op langere routes tussen steden. ICA Zweden en Volvo Trucks gaan samenwerken aan een basis voor elektrische transportoplossingen. Dit doen de bedrijven door gebruik te maken van bestaande technologieën evenals door gezamenlijk nieuwe technologieën te testen.

CO2-neutraal wegtransportsysteem

Roger Alm, President van Volvo Trucks: “Samen kunnen we de introductie van efficiënte, fossielvrije transportoplossingen versnellen. De samenwerking geeft ons meer inzicht in hoe we met elektrische trucks de CO2-uitstoot van grote transportstromen snel kunnen terugbrengen”. De supermarktgigant en Volvo Trucks hebben al veel ervaring opgedaan met het verminderen van de negatieve gevolgen van hun bedrijven op het klimaat. Vooralsnog is het doel van ICA dat ze uiterlijk in 2030 een volledig CO2-neutraal wegtransportsysteem heeft. Sinds 2019 produceert en verkoopt Volvo volledig elektrische trucks. Deze zijn onder meer bestemd voor levering aan winkels in steden.

Met ongeveer 1300 winkels en een marktaandeel van circa 36 procent is ICA Zweden de grootste supermarktketen in Zweden. Het bedrijf werkt samen met onafhankelijke ICA-retailers met eigen winkels, waardoor ze concepten en aanbiedingen kunnen afstemmen op de lokale vraag.

Volvo FL Electric

Sinds 2019 produceert en verkoopt Volvo Trucks volledig elektrische trucks. Deze zijn onder meer bestemd voor levering aan winkels in steden.

ICA

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie