| 13:38 | Arjan Olsthoorn

Vergossen zet X-Way containerwagen op de weg

Vergossen Transport uit het Limburgse Koningsbosch heeft onlangs een Iveco X-Way 8×4 containerwagen in gebruik genomen. De wagen is gespoten in het rood en blauw van het bedrijf en is een blikvanger op de, veelal Limburgse, wegen.

Bert Mingels van Iveco NLS leverde de auto persoonlijk af bij Vergossen Transport, dat tien jaar geleden is opgericht door naamgever Mark Vergossen (43). Het is een veelzijdig bedrijf, waar je voor uiteenlopende transportwerkzaamheden terecht kunt. Bakstenen, kalkzandstenen, natuursteen, betonmaterialen, bouwmaterialen, Vergossen vervoert het allemaal. Voor nutsbedrijven worden materialen aan- en afgevoerd bij calamiteiten of onderhoudswerkzaamheden.

Focus op transport

Vergossen Transport beschikt over stenenwagens en containerwagens, maar ook het reguliere stukgoed met trekker-oplegger wordt niet gemeden. Ook voor groter materieel kun je in Koningsbosch terecht, Vergossen Transport beschikt over een dieplader en mobiele kraan. Ook kun je er containers huren, variërend in grootte van 2 tot 40 kubieke meter.

Mark was zelf als chauffeur actief en besloot tien jaar geleden voor zichzelf te beginnen. Naast transport verkocht hij ook quads. Vijf jaar geleden sloeg het noodlot toe. Door kortsluiting in een accu van een quad ontstond brand. De solidariteit onder het personeel was groot en met man en macht werd ervoor gezorgd dat de meeste vrachtwagens in veiligheid werden gebracht. De bedrijfshal was helaas niet meer te redden en ook twee vrachtwagens overleefden de brand niet. Mark Vergossen ging niet bij de pakken neerzitten. “Met bloed, zweet en tranen zijn we er weer bovenop gekomen”, vertelt hij. Van de quads werd afscheid genomen en er staat een nieuwe bedrijfshal. “We hebben ons volledig gefocust op transport en zijn ondertussen groter dan voor de brand. En we hebben het enorm druk.”

Eigen onderhoud

Het wagenpark telt ondertussen negen auto’s en in het najaar komt daar als uitbreiding een tiende wagen bij. Ook dat zal een Iveco worden, een S-Way 6×2 oplegger. Het geeft aan hoe tevreden Mark Vergossen is over de rijkwaliteiten van de nieuwste truckgeneratie van Iveco. “Twee jaar geleden hebben we een Iveco S-Way in gebruik genomen en die voldoet uitstekend. Het was daarom geen lastige keuze om voor de volgende wagen weer voor Iveco te gaan”, vertelt Mark Vergossen. “De truck doet het boven verwachting goed en ook de service is prima, iets wat ik heel belangrijk vind. Als er iets aan de hand is, dan wordt de diagnose op afstand uitgelezen en kunnen we het zelf verhelpen.”

Het onderhoud aan de wagens gebeurt namelijk bij Vergossen zelf. “Voor het echt specialistische werk gaan we naar Iveco in Veghel of Almkerk. Maar het reguliere onderhoud aan de motor en slijtage-onderdelen zoals remblokken doen we allemaal in huis”, vertelt Mark Vergossen. “Ik ben ervan overtuigd dat een auto door goed onderhoud langer mee gaat, dus daarom houd ik dat graag in eigen hand.”

Enexis

De nieuwe X-Way gaat vooral ingezet worden bij werkzaamheden voor Enexis Netbeheer, de stroom- en gasleverancier in een groot deel van Nederland waaronder Limburg. “Als er storingen zijn, dan voeren wij het oude zand en af en brengen het nieuwe zand waarmee de leiding weer afgedekt wordt. Dan doen we in 24-uursservice. Kan zomaar dat er vanmiddag gebeld wordt!” Maar ook voor groenafval voor hoveniers uit de regio en kalkzandsteen uit de groeves nabij Koningsbosch wordt de X-Way ingezet.

De auto is door Vergossen zelf opgebouwd met lampen, een lichtbak en luchthoorns, die zijn geleverd door Car & Truck Care Panningen. Mark Vergossen: “Zoals de X-Way is opgebouwd is bij een knijperauto niet heel gebruikelijk gezien het zware werk dat ze doen. Ik vind dat een auto er ongeacht de werkzaamheden altijd mooi moet uitzien, voor een transportbedrijf zijn de auto’s toch je rijdende reclame. Daarom besteden we ook altijd veel aandacht aan de kleurstelling.” Het spuitwerk is verzorgd door Truck Color Design in Kelpen. De opbouw van de kraan heeft Hiab Elsloo voor zijn rekening genomen. Mark: “Dat was best nog een uitdaging voor ze om de kraan goed op de wagen te krijgen, maar dat hebben ze uitstekend gedaan.”

Chauffeur Martin Geerlings is pas twee weken onderweg met zijn auto, maar hij is er zeer over te spreken. “Hij bevalt goed, maar daar had ik ook alle vertrouwen in.”

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie