autonoom transport
| 09:25 | Robert Servaas

VDL Groep zorgt voor autonoom transport van Aviko

VDL Groep blijft zijn positie in de ‘slimme’ mobiliteit versterken. VDL Automated Vehicles heeft een autonoom rijdend voertuig ontwikkeld, uitgerust met VDL E-Power dat logistieke processen slimmer, veiliger én duurzamer maakt. Aviko heeft de eerste VDL Mixed Traffic Transporter (MTT) in gebruik genomen.

Diepgevroren friet en andere aardappelspecialiteiten worden op het terrein van de aardappelverwerker in Steenderen autonoom én milieubewust vervoerd, vanaf de productie in de fabriek, onderweg tot aan de opslag in het vrieshuis.

60 europallets per uur

Het generieke autonoom batterij aangedreven platform van de VDL MTT is leverbaar met een breed scala aan klant specifieke ladingdragers en een batterijlaadsysteem. Het platform wordt gekoppeld aan de gewenste bovenbouw om bijvoorbeeld pallets, containers of papierrollen te vervoeren. Het MTT-platform wordt beheerd door zogeheten fleet management software dat is gekoppeld aan het logistieke beheersysteem van de eindgebruiker, via een speciale app ondersteund met volledige digitale service en diagnose op afstand.

Bij Aviko in Steenderen worden tot 60 europallets per uur met diepvriesproducten automatisch geladen, vervoerd en gelost door een geklimatiseerde bovenbouw. Deze combinatie vervangt traditionele handbediende vrachtwagen-opleggercombinaties.

Veiligheids- en navigatiesysteem

Eén van de grootste innovaties van het nieuwe MTT-platform is de integratie van VDL’s eigen veiligheids- en navigatiesysteem. Via data, gegenereerd door sensoren, wordt het voertuig niet alleen over de beoogde route geleid, eveneens wordt geanticipeerd op medeweggebruikers. Door VDL ontwikkelde apps analyseren op basis van tekeningen van het terrein de af te leggen routes. Applicaties worden tevens gebruikt om de prestaties van het voertuig te monitoren en om op afstand eventuele storingen te verhelpen.

Bij Aviko worden de door apps gegenereerde data beschikbaar gesteld aan de Universiteit Twente en Hogeschool Arnhem Nijmegen teneinde de prestaties van de inzet verder te verbeteren. Dit project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland. Aan de ontwikkeling en realisatie van de VDL Mixed Traffic Transporter hebben 15 VDL-bedrijven samengewerkt.

‘Duurzame oplossing’

Directeur Supply Chain Gert-Jan Janssen Reinen van Aviko: “VDL heeft ons geholpen om een veilige, duurzame en innovatieve oplossing te vinden voor ons transport tussen fabriek en ons nieuwe vrieshuis. In Steenderen hebben we de afgelopen twee jaar het meest duurzame vrieshuis van Nederland gebouwd. Wij zijn met VDL een ontwikkeltraject ingegaan om een veilige en duurzame oplossing te vinden voor het transport tussen fabriek en vrieshuis op ons binnenterrein. Aangedreven door elektriciteit die wij opwekken met zonnepanelen op het dak van het vrieshuis, kunnen wij onze producten nu ‘groener’ en met minder geluid vervoeren. Een mooie stap in de duurzaamheidsambities van Aviko.”

Specificaties VDL Mixed Traffic Transporter voor Aviko:

  • Maximum snelheid: 15 km/h, afhankelijk van route en verkeerssituatie
  • Bereik: 8 uur rijden op één batterijlading
  • E-motor: vermogen 84 KW, koppel 1.100 Nm
  • Bruto capaciteit batterijpakket: 144 kWh
  • Leeggewicht: 10.000 kg
  • Maximaal totaal gewicht: 36.000 kg
  • 3 assen, 6×2 aandrijving
  • Afmetingen: 2,55m breed, chassis hoogte: 1,07m, chassis lengte: 11m; gelijk aan standaard vrachtwagen.
  • Terugverdientijd 3-5 jaar, afhankelijk van inzet
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie