| 09:40 | Bert Mateboer

Van Holland naar Japan, over de weg

Gisteravond zijn ze uit Beesd vertrokken: transportondernemer Takeshi Maesawa en twee van zijn chauffeurs, Shinya Sasaki en Junji Tobita. Met twee combinaties rijden ze van Beesd naar Tokyo via onder meer Moskou en Novosibirsk. De reis beslaat 13.000 kilometer en zal ongeveer drie weken in beslag nemen.

De start was bij trailerbouwer Van Eck in Beesd, waar Takeshi al diverse nieuwe luchtvrachttrailers heeft laten bouwen. De trekkers zijn splinternieuwe Scania’s met 410 pk. En natuurlijk het stuur aan de rechterkant, want in Japan rijden ze links. De nieuwe combinaties zullen deel gaan uitmaken van het wagenpark van TransWeb in Japan, een transportbedrijf dat zeventien jaar geleden door Takeshi is opgericht. Het bedrijf heeft ruim honderd vrachtwagens op de weg, waarvan de helft van het merk Scania.

De tocht gaat dwars door Siberië

Natuurlijk hadden de combinaties ook per schip naar Japan kunnen worden vervoerd, maar Takeshi wil met zijn rit aandacht trekken in Japan, waar op dit moment ook een groot chauffeurstekort heerst. Door te laten zien dat het chauffeursberoep nog steeds avontuurlijke kanten heeft, hoopt Takeshi weer extra chauffeurs te kunnen aantrekken.
Wat ook een rol speelt is dat het altijd al Takeshi’s droom is geweest om met een vrachtwagen een rit door Siberië te maken. De route is goed gepland en ook al verkend door een ploeg met een personenwagen, zodat de chauffeurs grotendeels weten wat hen te wachten staat. Per dag zullen ze ongeveer 700 kilometer afleggen. De wegen zijn vrijwel allemaal verhard, alleen in het Uralgebergte verwachten ze wat lastige trajecten.

Op 15 oktober moeten ze in Waldiwostok aankomen, want de volgende dag is de veerboot geboekt naar Donghae in Zuid-Korea. Vandaar gaan de combinaties met een andere ferry naar Tottori in Japan, vanwaar ze nog ongeveer 1000 kilometer moeten afleggen naar Tokyo.

Takeshi wil laten zien dat het chauffeursberoep nog steeds avontuurlijke kanten heeft

Vandaag zijn Takeshi en zijn chauffeurs op de IAA in Hannover, waar een officiële plechtigheid zal plaatsvinden ter ere van de start van de lange reis. Onder andere zal er dan volgens oud gebruik sake rond de trucks worden gesprenkeld om ze te beschermen tegen ongevallen.
Op de facebookpagina van TransWeb zijn via een weblog de wederwaardigheden van de chauffeurs te volgen (als je het Japans tenminste enigszins machtig bent).

Klaar voor vertrek: van links naar rechts: Takeshi Maesawa, Shinya Sasaki en Junji Tabita.

De route gaat van Beesd, via Hannover, Moskou en Novosibirsk naar Wladiwostok, vanwaar ze oversteken naar Zuid-Korea en vervolgens Japan.

Voor de start van de rit plakt Takeshi nog snel een Truckstar-sticker op de trailer: wie weet of ze in Siberië het flappenteam van Truckstar misschien nog tegenkomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 Reacties
  1. ik vind het een barre prestatie en volg hun graag (op de computer) en hoop dat deze mannen de pioneers zullen zijn van een geweldige rit naar Japan RESPECT!!!

  2. Hallo colega’s, ik wens jullie 3 ene mooie trip van. Geniet er van en maak vooral zeer veel leuke foto’s zo we ook een beetje mee kunnen genieten, wand dat is nie vooer iedeteeen weggelegd. Zo hou het veilig en veel succès gewenst. De Grt. 😌

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie