elektrische meeneemheftruck
| 09:47 | Bert Mateboer

Van der Wal neemt elektrische meeneemheftruck in gebruik

Onlangs heeft Van der Wal haar bestelling van acht meeneemheftrucks uit de nieuwste generatie Moffett eSerie NX ontvangen van leverancier Quikstra. Met deze levering is Van der Wal de eerste die met een elektrische ‘kooiaap’ met drie-wielaandrijving gaat lossen.

Natuurlijk waren eigenaren Diny en Lennard Kikstra van leverancier Quickstra bij dit feestelijke moment aanwezig. Lennard Kikstra: “Van der Wal is de eerste in Nederland en ook een van de eersten in de hele wereld die deze machines in gebruik neemt. En dat gelijk met acht stuks!”

Elektrische drie-wielaandrijving

“We werken al meer dan 20 jaar samen. In 2015, ik weet het nog als de dag van gisteren, was Henk van der Wal bij ons en die zei: ‘Ja die machines worden wel wat ouder, ik wil wel gaan vervangen maar ze moeten duurzaam'”, aldus Kikstra.

Henk van der Wal, eigenaar van Van der Wal, vult aan: “De Moffet E-serie is al een paar jaar op de markt. Maar we kwamen er tijdens het testen van deze versie al snel achter dat deze ongeschikt is voor veel voorkomende werkzaamheden zoals lossen van zonnepanelen op onverhard terrein. Dit kwam doordat het geen drie-wielaandrijving maar een enkele aandrijving had.”

Duurzame optie

Van der Wal vervolgt: “Dit soort apparaten gaan 15 tot 20 jaar mee. Daarom kan ik mij niet voorstellen dat we als bedrijf nog een investering doen in niet duurzaam materiaal terwijl zero-emissie geschikt en technisch haalbaar is.”

Daarop besloten Quickstra en Van der Wal om samen met Moffet fabrikant Hiab op te trekken in de ontwikkeling van een veel krachtigere versie met drie-wielaandrijving. Na een traject van ruim drie jaar zijn vandaag de eerste acht exemplaren van de sterke elektrische meeneemheftruck, de ‘Moffett E4 25.3-NX 100% elektrisch’, in gebruik genomen.

Op zoek naar het mogelijke

Om de kooiaap maximaal in te zetten kan er niet alleen via het netstroom geladen worden maar ook tijdens het rijden. Hiervoor is eerst een zelfontwikkelde charger in samenwerking met Quickstra en Hiab op maat ontworpen. Vervolgens hebben de monteurs van Van der Wal op al het materiaal de elektra aangepast.

Wilco Beerta, fleetmanager bij Van der Wal, licht toe: “Dit was een flink karwei en er was een moment dat ik dacht ‘dit is onmogelijk’. Kom ik de dag erna in onze garage en laten de jongens me trots zien dat ze uitgetekend hebben hoe het kan. Prachtig!”

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie