Van Brienenoordbrug
| 06:10 | Arjan Olsthoorn

Van Brienenoordbrug wordt vanaf 2025 vernieuwd

De Van Brienenoordbrug is verouderd en toe aan een opknapbeurt. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft besloten om de Van Brienenoordbrug volledig aan te pakken. Daarbij wordt de boogbrug in de richting van Dordrecht vervangen door een nieuwe boogbrug. De oude boogbrug wordt op een werf gerenoveerd en teruggeplaatst ter vervanging van de brug in de richting van Den Haag.

Ook wordt het bewegingswerk van de brug gerenoveerd. De bediening- en besturingssystemen van de brug en de brugkleppen van de brug in de richting van Den Haag worden vernieuwd.

“De Van Brienoordbrug is meer dan een brug. Het is een icoon voor de regio. Dagelijks passeren bijna een kwart miljoen voertuigen de Van Brienoordbrug. De brug is dan ook onmisbaar voor de doorstroming van het verkeer rond Rotterdam. Net als veel bruggen en tunnels in ons land is de Van Brienenoord op leeftijd. Het einde van de levensduur nadert, dus krijgt de brug een grote opknapbeurt. De onderdelen van de brug worden op een werf gebouwd of vernieuwd en daarna in één keer omgewisseld. Deze aanpak is veiliger, minder complex en geeft minder hinder voor het weg- en scheepvaartverkeer dan wanneer we al het werk op de brug zelf zouden uitvoeren”, aldus minister van Nieuwenhuizen.

Door de kortere werkzaamheden aan de brug is het werk ook beter in te passen in de planning van andere wegwerkzaamheden. Rijkswaterstaat vervangt in de zomervakantie van 2025 de brug richting Dordrecht voor een nieuwe brug. Deze wordt op een andere locatie gebouwd en later op zijn plaats ingevaren. Het brugdeel dat nu richting Dordrecht gaat, wordt weggehaald, gerenoveerd op een werf en komt op de plek in de richting van Den Haag.

2027
De omwisseling, vervanging van de bediening- en besturingssystemen en de renovatie van de beweegbare delen vinden plaats in de zomer van 2026 en 2027. Tijdens de omwisselingen is tijdelijk één brug beschikbaar voor het verkeer. Voor de oude boogbrug in de richting van Den Haag en het bedienhuis wordt een nieuwe bestemming gezocht. Zoals het er nu uitziet, is de nieuwe Van Brienenoordbrug na de zomer van 2027 weer volledig beschikbaar voor verkeer. Het werk is zoveel mogelijk tijdens de zomervakantie gepland omdat het dan minder druk is op de weg. Tot die tijd wordt de Van Brienenoordbrug goed onderhouden en is deze veilig voor al het weg- en scheepvaartverkeer.

Forse opgave
Rijkswaterstaat werkt de komende jaren aan vervanging en renovatie van de bestaande infrastructuur. Veel bruggen, viaducten, sluizen en tunnels stammen uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw en zijn aan groot onderhoud of vervanging toe. Het verkeer is sindsdien enorm toegenomen en vrachtwagens zijn zwaarder geworden. Door renovatie of vervanging werkt Rijkswaterstaat aan de infrastructuur voor de komende generatie(s). Daarbij wordt gebruik gemaakt van slimme en duurzame technieken. Rijkswaterstaat werkt bij deze onderhoudsopgave samen met bijvoorbeeld provincies, gemeenten en marktpartijen.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie