*

| 12:30 | Robert Servaas

Twee IVECO LNG trucks voor distributie van stikstof in Nederland en België

Onlangs is Vos Logistics met twee IVECO LNG trucks gestart met rijden voor Air Liquide. Vos Logistics speelt hiermee in op de duurzaamheidsdoelstellingen van Air Liquide. “We hebben de ambitie om de komende zeven jaar de helft van onze trucks te vervangen door trucks op LNG of biodiesel”, zegt Air Liquide. De twee Stralis NP LNG-trucks zijn door IVECO en Gardner Denver ontwikkeld en voldoen aan alle eisen op het gebied van ADR. Deze trucks gaan vanuit Eindhoven met trailers geladen met vloeibare stikstof rijden.
Op dit moment rijden er in opdracht van Air Liquide meer dan 300 trucks in het noordwesten van Europa. Een soortgelijk aantal trailers waarmee gas wordt vervoerd, wordt onder andere ook op de vestiging in Eindhoven onderhouden. Voor Vos Logistics uit Oss, destijds pionier in het toepassen van LNG als brandstof voor trucks, is Air Liquide een nieuwe klant. “In april 2017 gingen we voor Air Liquide rijden. Van meet af aan hebben we bekeken of we de duurzaamheidsambities van Air Liquide konden realiseren. In samenspraak met IVECO en Gardner Denver is dit nu gelukt “, zegt Marc van Alphen van Vos Logistics.

Stikstof wordt vervoerd op een temperatuur van min 196 graden Celsius

De nieuwe IVECO trucks worden 24/7 ingezet voor het vervoer van stikstof. Dat is een gas wat tal van industriële toepassingen kent en waarvoor Air Liquide klanten heeft in uiteenlopende sectoren van het bedrijfsleven. Het gas wordt vervoerd op een temperatuur van min 196 graden Celsius. De IVECO trucks zijn uitgerust met laad en lostechniek van Gardner Denver Transport Solutions om het gas, dat zich als vloeistof in de trailer bevindt, autonoom, snel en veilig te kunnen lossen. Om tot een optimale oplossing te komen zijn de hydraulische aangedreven generatoren exact afgesteld op de LNG-motor van de IVECO. Niet alleen is dit stukje maatwerk goed gelukt, ook wisten betrokken partijen bij de ontwikkeling van deze speciale apparatuur losinstallatie een maximale actieradius te behalen.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie