Het tractorrijbewijs, of T-rijbewijs komt eraan.
Dat heeft het kabinet recentelijk besloten. Het zogeheten T-rijbewijs komt er voor tractoren, landbouwtrekkers, bosbouwtrekkers en motorvoertuigen met een beperkte snelheid. De invoeringsdatum wordt zeer waarschijnlijk 1 januari 2015.
De invoering van dit rijbewijs heeft gevolgen voor boerenbedrijven en loonwerkerbedrijven en vooral voor jongeren in die sector. Bestuurders van de betreffende voertuigen moeten vanaf 2015 over het T-rijbewijs beschikken als ze de openbare weg op gaan.
Maar voor velen zal het halen daarvan niet zo’n punt zijn. Degenen die nu het certificaat van vakbekwaamheid (trekkerrijbewijs jeugdigen) hebben, krijgen een jaar de tijd dit in te ruilen voor het T-rijbewijs.
Heb je al een C-rijbewijs, dan word je automatisch houder van het T-rijbewijs omdat je dan al bewezen hebt met grote voertuigen om te kunnen gaan op de openbare weg.
Heb je al een B-rijbewijs, dan kun je tot 2025 het T-rijbewijs krijgen zonder aanvullend examen.
Verkeersveiligheid
De reden van de invoering van het T-rijbewijs is de verkeersveiligheid. Die is in Nederland de afgelopen jaren sterk verbeterd, maar het aantal onglukken met land- en bosbouwtrekkers is relatief hoog gebleven.
De slachtoffers van deze ongelukken zijn vaak kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers, maar ook automobilisten en niet de bestuurders van de trekkers zelf. Dat was de reden om het rijbewijs toch in te voeren.
Bovendien wordt gesteld dat er steeds langere afstanden met de voertuigen worden gereden.
Door de invoering van het T-rijbewijs kan eindelijk worden getoetst of iemand beschikt over de benodigde kennis, rijvaardigheid en rijgeschiktheid om te kunnen rijden met tractor-aanhangercombinaties tot 50 ton, 18 meter lang, 4 meter hoog en 3 meter breed. Voor het besturen van bepaalde voertuigen, zoals straatveeg- en maaimachines, is het niet nodig een T-rijbewijs te hebben.