Zoals verwacht verloopt de invoering van de Belgische vrachtwagentol op 1 april chaotisch.
De Nederlandse branche-organisatie TLN windt er geen doekjes om: “Niet werkende kastjes, niet geleverde kastjes en lege uitgiftepunten.Transportbedrijven dreigen op te draaien voor boetes, doordat het systeem overtredingen wel gaat registreren.”
“Transportbedrijven worden de dupe van wanprestaties door de Belgische uitvoeringsorganisaties. Legio instanties houden zich doof”, stelt TLN verder. Verwacht werd dat veel Nederlandse transportbedrijven onmogelijk op tijd aan hun verplichtingen konden voldoen. “Helaas is dit zwarte scenario nu realiteit”, concludeert TLN.
Chaotische taferelen aan de Belgische grens
Bij de grensovergangen ontstonden files van vrachtwagens chaotische taferelen. Talloze chauffeurs probeerden aan de grens een tolkastje te bemachtigen. Trucks die ter hoogte van Hapert op de rechterrijstrook van de A67 geparkeerd stonden, werden vervolgens afgesleept. De chauffeurs waren naar de grens gelopen.
Lange rijen op de grensovergang bij Eersel (A67). Trucks die verder terug op de rijbaan stonden, werden afgesleept. (ANP)
Tientallen chauffeurs stonden lange tijd in de rij voor het verkrijgen van een Belgische tolkastje. Veel chauffeurs hadden echter ook vragen over hoe het ding werkt. Want veel kastjes functioneren niet goed. (ANP)
Systeem hapert
Probleem is dat de tolkastjes die wel geleverd zijn, veelal niet goed werken. Ze registreren een verkeerd voertuiggewicht, registreren überhaupt geen tol of de GPS-plaatsbepaling hapert.
‘Van Rekkem tot Nazareth dit beeld’ geeft een Nederlandse chauffeur aan op Facebook over zijn niet functionerende OBU op de dag van invoering: 1 april.
Internationale oproep tot uitstel
Inmiddels hebben ook transportorganisaties in België, Frankrijk, Duitsland en de Europese koepelorganisatie IRU opgeroepen tot uitstel totdat alle problemen zijn opgelost. Dat is destijds ook gebeurd met de maut, de Duitse kilometerheffing. TLN bekijkt tevens de mogelijkheden om juridische stappen te ondernemen.
In Wallonië hebben chauffeurs opgeroepen tot wegblokkades als protest tegen de tolchaos en dit op enkele plaatsen ook gedaan. TLN-woordvoerster Renee Reijers zegt echter tegen BNR: “Wij roepen niet op om wegen te blokkeren. Wij zijn van transport, wij willen rijden.”
Lees ook:
Belgische tolchaos vanaf 1 april
TLN eist uitstel Belgische tol