| 17:15 | Arjan Olsthoorn

Throwback: de Zweden van Adriano en Tiziano Zampieri

Truckstars Throwback Thursday! Op donderdag duiken we graag onze rijke geschiedenis in. Ditmaal belanden we in het jaar 2017 en gaan we terug naar Truckstar nummer 11 van dat jaar. Het klinkt misschien nog niet als heel lang geleden, maar het is toch alweer dik 3 jaar terug dat deze Truckstar met de bijzondere wagens van de Zampieri-broers verscheen.

Dit artikel komt uit het Truckstar archief van 2017. Beschreven informatie en/of andere zaken kunnen ondertussen achterhaald zijn.

Adriano en Tiziano Zampieri zijn broers. De een rijdt Volvo, de andere Scania. Wat de twee Italianen delen? Hun liefde voor mooie trucks. Onder de rook van de Italiaanse havenplaats en toeristische trekpleister Venetië is het transportbedrijf van de broers Adriano en Tiziano Zampieri gevestigd. Op het bedrijfsterrein staan twee dikke Zweden te glimmen. Vers gepoetst, dat zie je zo.

BRDR Nielsen

Bij een kopje sterke espresso vertelt Tiziano in een mengeling van Engels en Italiaans over de auto’s waarmee hij in het verleden gereden heeft. “Ik ben in 1991 begonnen als eigenrijder in het veetransport”, vertelt hij en bladert door de foto’s op zijn telefoon. Een Scania 143 bakwagen was zijn eerste eigen vee-combinatie. In 2002 was het weer tijd voor iets nieuws: deze keer bestelde hij een nieuwe Scania 164L V8. Die leverde 580 pk en was toen de sterkste motor op de lijst. De rode bakken bleven, maar voor de cabine maakte hij nieuwe plannen. Net als de Belgische Ronny Ceuster was hij geïnspireerd geraakt door het Deense transportbedrijf BRDR Nielsen. Zo kwam het dat de rode cabine met witte accenten en goudbruin verfraaid werd. Het resultaat mocht er zijn.

veewagen

Tiziano heeft in ruim 15
jaar 2,5 miljoen kilometer met deze auto gereden en hij wil er voorlopig
nog niet vanaf.

2,5 maal miljonair

Wie nu rond de combinatie loopt, ziet een smetteloze 4-serie staan. Tiziano: “Nog steeds rijd ik iedere week op en neer tussen Polen en Italië. De wegen zijn wel iets beter geworden, maar ik moet nog steeds oppassen voor gaten of losse stenen.”  Dat is aan het lakwerk niet te zien. “Drie jaar geleden zijn de aanhanger en bakken opgeknapt en gespoten. Maar de cabine zit nog steeds in de eerste lak!” Tiziano heeft in ruim 15 jaar 2,5 miljoen kilometer met deze auto gereden en hij wil er voorlopig nog niet vanaf.

Details

Als we rond de combinatie lopen, vallen steeds meer unieke details op. Zo zijn de kop- en mistlampen voorzien van booskijkers, is de gehele voorbumper strak gemaakt en zijn de zijspiegels met knipperlichten van een luxe personenauto versierd. Achter de zeer laag doorgetrokken zijplaten zitten diverse opbergkasten weggewerkt, maar dan zo dat de handgrepen niet te zien zijn. De laadklep van de motorwagen en die van de aanhanger hebben afbeeldingen van Deense Vikingen gekregen. Achter die kleppen kunnen schapen in drie lagen vervoerd worden. Als de deur van de 4-serie open gaat, wordt een geel met wit interieur zichtbaar.  De wanden, de hemel en zowel het onder- als het bovenbed is afgewerkt met wit noppenleer.

Zampieri Volvo

Geheel in stijl met de truck van zijn broer is het chassis dichtgebouwd en de opbouw in rood-met-goud en witte details uitgevoerd.

Groot Vikingschip

Naast de Scania 4-serie van Tiziano Zampieri staat de Volvo FH uit 2015 van broer Adriano Zampieri te pronken. Hij vervoert al jaren koffie door heel Italië: eerst met een witte Volvo bakwagen, maar toen de vrachten groter worden met een trekker-oplegger. Net als Tiziano is hij zeer gecharmeerd van Zweedse trucks, maar dan van dat andere merk. Zodoende kwam er een Volvo FH Globetrotter XL met 500 pk-motor. Geheel in stijl met de truck van zijn broer wordt het chassis dichtgebouwd en de opbouw in rood-met-goud en witte details uitgevoerd. Zo zijn er witte strepen gespoten over de bumper en onderlip. In de flanken van de cabine is de werkverlichting subtiel weggewerkt. De bedrijfsnaam en een Viking-beeldmerk zijn met schaduwlijnen op de deuren gespoten. De rode, tweeassige schuifzeilenoplegger is ook aangepakt, met doorlopende striping en een immens Vikingschip op de beide achterdeuren.

De twee auto’s vallen niet op door overdreven veel poespas; in plaats daarvan scoren ze met prachtig spuitwerk en subtiele details. Op mijn vraag over de betekenis van de teksten ‘Red Hawk’ en ‘Red Moon’ in de lichtbak, antwoorden de broers in koor: “Dat zijn de bijnamen die onze vader voor ons heeft.”

Tekst en foto’s: Vincent Broer

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie