bewaarplicht
| 13:52 | Arjan Olsthoorn

Tachowijziging: bewaarplicht van 28 naar 56 dagen

Vanaf 31 december 2024 wijzigt de periode waarover bestuurders de documenten moeten overleggen tijdens een wegcontrole (artikel 36 in de Europese verordening tacho). De bewaarplicht wordt dan 56 dagen in plaats van 28 dagen.

Voor bestuurders met een digitale tachograaf of smart tacho geldt dat ze gewoon de huidige bestuurderskaart tot de einddatum op de bestuurderskaart kunnen blijven gebruiken. Deze bestuurderskaart bevat sowieso al van gemiddeld zes maanden alle activiteiten van de bestuurder.

Printjes

De enige uitdaging voor handhavers is dat op de G1 en G2V1 kaarten het aantal geregistreerde landcodes beperkt is en de nieuwe functionaliteiten van de smart tacho 2 (G2V2) niet aanwezig zijn. Deze staan natuurlijk wel gewoon op het geheugen van de G2V2 tachograaf. Bestuurders moeten vanaf 31 december 2024 wel eventuele printjes, gemaakt in het kader van artikel 12 of andere printjes en/of documenten, 56 dagen meenemen in plaats van 28 dagen. Dus ook daarvoor verandert de bewaarplicht. Pas na deze periode moeten de documenten toegevoegd aan de tachograafadministratie zodat deze volledig is.

Ook interessant: Verkeer gaat ‘spookrijden’ op A2-toeritten om doorstroming te verbeteren

Bestuurderskaart

Er is geen plicht en mogelijkheid om bestuurderskaarten eerder te verlengen. Een bestuurderskaart kan alleen worden vervangen bij diefstal, verlies en defect. Wel belangrijk om te weten dat bij het vervangen de einddatum van de bestuurderskaart dezelfde is als van de verloren, gestolen of defecte bestuurderskaart.

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie