De Grote Truckstar Chauffeursenquête
| 11:59 | Rik Werner

Sectormonitor: veel instromers in transport én groeiend chauffeurstekort

De transport- en logistieksector kan zich verheugen op veel nieuw personeel, dat de overstap maakt vanuit andere branches. Sinds begin 2009 waren er niet meer zo veel mensen in de branche werkzaam.

Wat blijft is een schreeuwend tekort aan (nieuwe) vrachtwagenchauffeurs en planners. Dat meldt het Sectorinstituut Transport en Logistiek in haar Sectormonitor. In het eerste kwartaal van dit jaar vonden ruim 8.400 mensen vanuit een andere sector een baan in de transport en logistiek. Dat waren vorig jaar in dezelfde periode ruim 6.300 nieuwe instromers. Vooral 21-jarigen maken de overstap.

Krapteberoep

,,De arbeidsmarktdynamiek neem toe. Er is veel instroom, maar méér nieuwe werknemers zijn nodig’’, zegt Willem de Vries, directeur Sectorinstituut Transport en Logistiek. Hij maakt zich specifiek zorgen over het groeiend chauffeurstekort. ,,Het UWV spreekt al van een krapteberoep.’’ In het eerste kwartaal was 3,1 procent van de chauffeursvacatures onvervuld gebleven, vorig jaar was dat in dezelfde tijdspanne nog 2,7 procent. In maart dit jaar waren er 4.065 chauffeursvacatures te vervullen. Dat waren er in 2016 in het eerste kwartaal slechts 2.853.

Tekort

Liefst 15 procent van de beroepsgoederenvervoerders zegt zich gehinderd te voelen door een tekort aan personeel, zo staat te lezen in de Sectormonitor over Q1. De branche telde bij aanvang van het tweede kartwaal precies 79.495 beroepschauffeurs. Het aandeel oproepkrachten neemt daarbij sinds Q1 van 2016 gestaag af. De vergrijzing speelt een toenemende rol. 53 procent van de chauffeurs was dit voorjaar aan het einde van Q1 ouder dan 45 jaar. Dat was in 2016 in dezelfde periode nog 50 procent.

Zij-instroom

Arthur van Dijk, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland (TLN), toont zich tevreden over het aantal nieuwe instromers: ,,Het is goed te zien dat veel mensen instromen in de sector en dat bijvoorbeeld ons zij-instroom traject werkt. Er werken nu al bijna 140.000 mensen in onze sector. Dat neemt niet weg dat we in een cirkel van 300 kilometer rond Utrecht de komende jaren 2.000 vrachtwagenchauffeurs per jaar zoeken. Daarnaast zijn er ook veel vacatures in andere logistieke beroepen.’’

Echte banen

Egon Groen, bestuurder van FNV Transport en Logistiek is eveneens in grote lijnen blij met de ontwikkelingen. ,,We zien dat er sprake lijkt van een structurele ontwikkeling en niet alleen maar om tijdelijke krachten. Zeker bij de chauffeurs gaat het om echte banen. Dat hebben we met oog op de toekomst als sector hard nodig.’’

Lees ook: Sectorinstituut plaatst 1500ste zij-instromer in chauffeursbaan.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie