Scania werkt wel samen met MAN
In tegenstelling tot diverse geruchten, zegt Scania wel degelijk samen te werken met MAN.
Scania en MAN startten in november 2011 een onderzoek naar de samenwerkings-mogelijkheden voor beide truckmerken, binnen de terreinen die eerder al vastgesteld waren. Dit heeft Scania perschef Hans-Åke Danielsson tegen een Zweeds persbureau gezegd.
“Wij kunnen bevestigen dat de samenwerking in een positieve geest is ingezet. Sinds november zijn verschillende werkgroepen geformeerd”, aldus Danielsson.
Plannen zouden zijn uitgesteld
Eerder meldde de Zweedse krant Dagens Industrie echter dat Volkswagen topman Ferdinand Piëch de plannen had uitgesteld. Maar, “dat bericht spreken wij tegen”, zegt Danielsson. Hij wijst erop dat er tijdens de gesprekken zelfs nieuwe gebieden gevonden kunnen worden, waarin samenwerking mogelijk is. Een uitstel zou als een overwinning uitgelegd kunnen worden voor Scania-topman Leif Östling. Hij is altijd erg sceptisch geweest over de gedwongen samenwerking met MAN.
Vaag
Scania blijft overigens wel vaag over welke samenwerkingsgebieden er gevonden zijn. Danielsson noemt alleen de inkoop als een mogelijk punt waar snel synergie-voordelen behaald kunnen worden.
Om de verwarring nog iets groter te maken heeft MAN-topman Georg Pachta-Reyhofen gezegd dat er werkgroepen voor vier werkgebieden zijn geformeerd, maar kon daar niet veel verder op ingaan. De Zweedse krant Privata Affärer heeft ook vier gebieden aangewezen: inkoop van gezamenlijke onderdelen, assen, versnellingsbakken, en in de toekomst hybride technologie.
Stemrecht en aandelen
De samenwerking tussen Scania en MAN is door Scania nooit gewild. In september 2006 deed MAN een vijandig overnamebod op Scania voor 10,3 miljard euro. Scania topman Östling vergeleek dit bod toen met de Duitse blitzkrieg tijdens de Tweede Wereldoorlog. MAN trok haar bod later weer in, maar kreeg in 2008 toch zeventien procent van het stemrecht binnen Scania in handen.
Volkswagen heeft nu zoveel aandelen dat het 70,9 procent van het stemrecht binnen Scania heeft. Volkswagen kocht in eerste instantie een groot pakket Scania-aandelen van Volvo in het jaar 2000, nadat de fusieplannen tussen Scania en Volvo waren gestopt door de mededingings-autoriteit van de EU. Later, in 2007 en 2008 vergrootte Volkswagen haar aandelenpakket. Het laatste deel werd van Investor AB gekocht in 2008. Dit is een investeringsmaatschappij die gerund wordt door de steenrijke Zweedse familie Wallenberg.
Bron: Trailer, Dagens Industrie
Foto: Scania-topman Leif Östling zou nooit een voorstander zijn geweest van samenwerking met de Duitsers. (ANP)