Green Truck 2024
| 07:00 | Arjan Olsthoorn

Scania Super wint Green Truck 2024

Elk jaar worden alle fabrikanten van zware trucks in Europa uitgenodigd voor de Green Truck vergelijkingstest. Deze wordt georganiseerd door twee Duitse vakbladen om de meest transportefficiënte langeafstandstruck te identificeren. Scania heeft dit jaar met de 460R de vergelijkingstest gewonnen.

Afgezien van vorig jaar – toen de DAF XF 450 er met de titel vandoor ging – heeft de in Södertälje gevestigde fabrikant zeven van de laatste acht tests gewonnen. In feite heeft Scania de test negen van de veertien keer gewonnen sinds het begin van de competitie in 2011. Dat is een indrukwekkende prestatie.

Veel perstesten

“Scania neemt deel aan veel perstests in Europa, maar de Green Truck Award richt zich echt op wat een absolute kernvereiste is in onze industrie – klanten de best mogelijke transportefficiëntie bieden”, zegt Stefan Dorski, Senior Vice President en hoofd van Scania Trucks. “Onze Super aandrijflijn werd in 2021 geïntroduceerd en bracht een nieuwe benchmark op de markt, met zijn 8% brandstofbesparing waar onze klanten nu van profiteren in hun dagelijkse werkzaamheden.”

De jaarlijkse ‘Green Truck’ test wordt georganiseerd door de tijdschriften Trucker en Verkehrs-Rundschau. De test begon in 2011 en is al 14 keer gehouden. Tot nu toe heeft Scania in totaal negen (!) overwinningen behaald, vier tweede plaatsen en een 5e plaats.

‘Erg trots’

“Ah, de vijfde plaats – dat gebeurde lang voordat mijn ambtstermijn begon,” zegt een lachende Dorski. “Maar even serieus, we zijn bij Scania erg trots en blij dat we de titel van meest efficiënte langeafstandstruck ter wereld weer in handen hebben. Omdat onze trucks minder brandstof verbruiken, dragen ze veel bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot.

De beste truck in de test wordt geïdentificeerd door een slimme formule toe te passen die alle relevante aspecten van transportefficiënt en duurzaam zijn omvat. Te weten: brandstofverbruik, gemiddelde snelheid, gebruikt AdBlue-volume en het eigen gewicht van de truck (hoe lichter hoe beter). “Bij het winnen van de Green Truck gaat het om het beste aanbod op de markt”, zegt Stefan Dorski. “Een truck zoals de winnende 460 R kan door iedereen worden besteld, hier en nu.”

Nu verkrijgbaar: Truckstar Fotojaarboek 2024

De resultaten van Scania vallen op: over een afstand van 100 km is het gemiddelde verschil met de runner-up 0,41 liter brandstof. Rekening houdend met het feit dat een langeafstandstruck ongeveer 150.000 km per jaar aflegt, is Scania meer dan 600 liter per jaar beter af dan de naaste concurrent. Met 7.040 kg was de Scania truck ook het lichtste voertuig en behaalde de hoogste gemiddelde snelheid van 79,70 km/u. Scania introduceerde ook een bijgewerkte versie van haar CCAP-systeem (Cruise Control with Active Prediction) in mei 2023. Iets waarvan wordt aangenomen dat het een voorsprong heeft gegeven in de test.

Het eigenlijke testen vindt plaats op verschillende soorten wegen (maar voornamelijk snelwegen) in de omgeving van München. Alles wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de organisatoren en het personeel van de deelnemende fabrikanten. Er wordt altijd een referentietruck gebruikt om te compenseren voor veranderende omstandigheden zoals tegenwind, regen en temperatuur.

Green Truck 2024

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie